De bewoners van de Zanddijk, families Vlaming, Meijer, T. Boot en L.J. Boot. Op de achtergrond het huis van familie T. Boot, waarvan zij vrezen dat het moet verdwijnen.
De bewoners van de Zanddijk, families Vlaming, Meijer, T. Boot en L.J. Boot. Op de achtergrond het huis van familie T. Boot, waarvan zij vrezen dat het moet verdwijnen. Foto: Coby Weijers

Bewoners Zanddijk komen in verweer tegen verkeersproject

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE - Een groep bewoners van de Zanddijk en omliggende wegen legt zich niet neer bij de voorgestelde aanpak om de Zanddijk en Molendijk (N673) tussen Kruiningen en Yerseke veiliger te maken. Hierdoor raken omwonenden mogelijk hun huis kwijt. 

Donderdag presenteerde gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland het voorstel voor de aanpak van de Zanddijk en Molendijk. Uit vier scenario's kiest het college van Gedeputeerde Staten voor verbreding van de Zanddijk en de realisatie van een extra verbinding vanaf de Molendijk richting de bedrijven in de Olzendepolder. 

Noodkreet

Een bewonersgroep stuurde onlangs een noodkreet naar de provincie om niet de Zanddijk te verbreden, maar een poldertracé te realiseren. Dat is volgens Van der Maas echter 'veel te duur'. Tegenstanders van de verbreding vrezen hun huis uit te moeten. “Ik kan niet garanderen dat dat te voorkomen is”, zei Van der Maas donderdag. “Maar dit scenario is financieel haalbaar en het meest kansrijk. We gaan samen met omwonenden kijken hoe we de uitvoering van dit plan kunnen optimaliseren.”

Flessenhals

De bewonersgroep beraadt zich op actie, laat Zanddijkbewoner Wil Meijer vrijdag namens de groep weten. "We zijn nu alles op een rijtje aan het zetten." Naast de vrees dat omwonenden hun huis kwijtraken, vindt de groep verbreding van de Zanddijk geen oplossing voor de lange termijn. "De Olzendepolder is in ontwikkeling, dus het verkeer van en naar de bedrijven zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dat moet allemaal over de Zanddijk en die blijft een flessenhals, ook met een weg erbij vanaf de Molendijk." 

Ook zoekt de groep uit of de Zanddijk wel verbreed mag worden met het oog op de extra geluidsoverlast en uitstoot van schadelijke stoffen door het toenemende verkeer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief