Han Polman, Bernard Wientjes, Raymond Knops en Bas van den Tillaar (vlnr) lichten de plannen toe.
Han Polman, Bernard Wientjes, Raymond Knops en Bas van den Tillaar (vlnr) lichten de plannen toe. Foto: Britta Janssen

'Dit pakket levert Zeeland misschien wel meer op dan kazerne'

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Op de locatie in Vlissingen waar de marinierskazerne zou komen, moet uiterlijk in 2026 een justitieel complex met zwaarbeveiligde rechtbank en gevangenis openen. Ook krijgt Zeeland een kenniscentrum voor voedsel, water en energie in Vlissingen, een snellere treinverbinding en een regionaal gezondheidscentrum met huisartsenopleiding voor het mislopen van de kazerne.

Dit zijn de hoofdingrediënten in het rapport van speciaal adviseur Bernhard Wientjes, dat staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, commissaris van de koning in Zeeland Han Polman, de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar en dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschap Scheldestromen vrijdag hebben ondertekend.

Vluchten

De verschillende overheden moeten het advies nog goedkeuren, maar de bestuurders spraken vrijdag allen over een plan dat Zeeland ‘sociaal en economisch misschien nog wel meer oplevert dan een marinierskazerne’. Het betekent volgens Wientjes een investering in Zeeland van zo’n 650 miljoen euro vanuit het Rijk die ruim 1000 banen oplevert.

“De kracht zit ‘m in het langjarige partnership tussen Zeeland en Den Haag, waarbij de uitvoering van de plannen niet achter gesloten deuren plaatsvindt”, zegt Polman. “Minimaal twee keer per jaar rapporteren we over de voortgang aan onze volksvertegenwoordigers, zodat iedereen kan volgen wat er gebeurt en niet gebeurt en zodat niemand kan vluchten.”

Kenniscentrum

De plannen moeten de Zeeuwse werkgelegenheid, gezondheidszorg, het onderwijs en de aantrekkingskracht om in Zeeland te willen (blijven) wonen en werken een boost geven. Zo komt er een kenniscentrum voor voedsel, water en energie waarin de Zeeuwse onderwijsinstellingen samenwerken met de universiteiten van Wageningen en Utrecht en waarbij ook het bedrijfsleven wordt betrokken. Hiervoor maakt het Rijk geld vrij om de Kenniswerf in Vlissingen te verbeteren en om startende bedrijven te helpen. 

Treinverbinding

Het justitieel complex krijgt een kenniscentrum tegen ondermijnende criminaliteit, een groot probleem in onder meer de Zeeuwse havens.  

Investeren in de treinverbinding richting Randstad, Noord-Brabant en Vlaanderen brengt reizigers uit Zeeland volgens Wientjes uiterlijk in 2025 een uur sneller in Amsterdam.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief