‘Mooi om oplossingen voor lange termijn te zoeken’
Jaap Ouwehand is de nieuwe wijkagent in Reimerswaal.
Jaap Ouwehand is de nieuwe wijkagent in Reimerswaal. (Foto: Bennie Krajenbrink)

‘Mooi om oplossingen voor lange termijn te zoeken’

YERSEKE - Lang is er in Reimerswaal uitgekeken naar de komst van een derde wijkagent en inmiddels is Jaap Ouwehand volop aan de slag. De hele gemeente is zijn werkgebied, maar hij is vooral het gezicht van de politie voor de inwoners van Yerseke en Oostdijk.


De gemeente Reimerswaal heeft er geen derde wijkagent bijgekregen, omdat er opeens veel meer problemen zijn, benadrukt Jaap Ouwehand. Vanwege het inwonersaantal had Reimerswaal al eerder recht op een derde wijkagent, maar de versterking liet langer op zich wachten door de landelijke reorganisatie bij de politie en de coronacrisis.

Nieuw

De functie van wijkagent is nieuw voor Ouwehand, en het werkgebied ook. “Ik ben gewoon begonnen en het is fijn dat mijn kompanen, Theo de Bie en Rob Cijsouw, hier al langer wijkagent zijn. Zij praten me over van alles bij.” Rob Cijsouw heeft Kruiningen, Hansweert en Waarde onder zijn hoede en Theo de Bie Rilland en Krabbendijke. “Hiervoor heb ik drieënhalf jaar bij de verkeerspolitie gewerkt”, vertelt de geboren Katwijker, die bijna zijn twintigjarig jubileum viert bij de politie. “De liefde bracht me twaalf jaar geleden in Zeeland.” De nuchtere Zuid-Hollander vindt het prettig samenwerken met de Zeeuwen. “Ze zijn vriendelijk en direct, dat merk ik ook al in Yerseke en Oostdijk, en dat mag ik wel. Als mensen zeggen waar het op staat, weet je meteen waar je aan toe bent.”

Samen

De wens om wijkagent te worden, leefde al langer bij Ouwehand. “Ik vind het mooi om samen met allerlei partijen, zoals jeugdwerkers en woningcorporaties, oplossingen te zoeken voor problemen in het dagelijks leven. Het is de uitdaging om daar de inwoners zoveel mogelijk bij te betrekken. Als wijkagent werk je aan oplossingen voor de veiligheid en leefbaarheid van dorpen voor de lange termijn. Dat spreekt me aan. Je bent er ook bij om te bepalen of maatregelen effect hebben. En zo nee, dan moet je iets anders bedenken.”

Problemen

De problemen zijn in Reimerswaal volgens Ouwehand niet anders dan in de omliggende gemeenten. Zo hebben Ouwehand en zijn collega’s oog voor drugscriminaliteit en ondermijning, waarbij criminelen bijvoorbeeld proberen geld wit te wassen via bestaande bedrijven. “We houden ons bezig met allerlei zaken die belangrijk zijn voor het woongenot. Zo wil niemand last hebben van de buren of van hangjongeren. Bij dat soort zaken probeer je te stimuleren dat mensen zelf de problemen oplossen. Daarbij kan een buurtbemiddelaar van SMWO helpen.”

Zichtbaar

Ouwehand vindt het belangrijk om zichtbaar te zijn in de straat, maar kan ook worden opgeroepen voor spoedmeldingen. “Iedere dag is anders, maar contact met burgers is altijd belangrijk. Zo weet je wat er speelt.”

Wie in contact wil komen met de wijkagent kan bellen naar telefoonnummer 0900-8844 of kijken op www.politie.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>