Arbeidsmigranten werken bijvoorbeeld in de Zeeuwse groente- en fruitsector.
Arbeidsmigranten werken bijvoorbeeld in de Zeeuwse groente- en fruitsector.

Gezamenlijke Bevelandse regels voor huisvesting arbeidsmigranten

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - De gemeenten Reimerswaal, Kapelle, Goes, Borsele en Noord-Beveland hebben samen regels gemaakt voor het huisvesten van arbeidsmigranten.

Momenteel wonen en werken er circa 2.350 arbeidsmigranten op de Bevelanden’, laat een woordvoerder van de gemeente Reimerswaal namens de vijf gemeenten weten. ‘Door onder meer de economische groei stijgt dit aantal naar verwachting met 1.000 migranten in de komende 10 jaar. Automatisering en robotisering veroorzaken de komende 10 jaar geen grote vermindering van arbeidskrachten.’

'Shopgedrag'

Dat in de vijf gemeenten dezelfde regels gelden, is volgens hen ook in het belang van het bedrijfsleven en de arbeidsmigranten zelf. Het geeft initiatiefnemers voor de huisvesting duidelijkheid over wat wel en niet kan. ‘Ook gaan we hiermee ‘shopgedrag’ tussen de Bevelandse gemeenten tegen, omdat huisvesting in de ene gemeente niet eenvoudiger te realiseren is dan in een andere gemeente.'

Kwaliteit

De regels moeten er ook voor zorgen dat huisvestingsplannen een redelijk basisniveau hebben en de woonruimte niet van te lage kwaliteit wordt. Maatwerk voor huisvesting is ook mogelijk, maar wordt regionaal beoordeeld. 

Dinsdag stemden de 5 colleges van burgemeester en wethouders is met het regionale beleid. De 5 gemeenteraden bespreken het pakket aan regels in september.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief