Pam Sikkink, Jette Kelholt en Talisa Kiyiya fietsen voor hun schoolproject het hele land door.
Pam Sikkink, Jette Kelholt en Talisa Kiyiya fietsen voor hun schoolproject het hele land door. Foto: Jessica Rovers

Kunst-studentes fietsen Nederland door voor gesprekken over klimaatverandering

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN – Drie studentes aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, Pam Sikkink, Jette Kelholt en Talisa Kiyiya begonnen vorige week met hun kunstproject, waarbij ze op zoek gaan naar 'ontmoetingen op de kustlijn van de toekomst'. Op zelfgemaakte twee meter hoge, blauwe fietsen trekken zij door het land over de grens van het Nederlandse zeeniveau: van Cadzand, via onder meer Kruiningen, naar Bad-Nieuweschans in Groningen. Zo willen zij de dialoog aangaan over de gevolgen van klimaatverandering.

In Kruiningen maakten de drie dinsdag een tussenstop en hesen een vlag op het gemeentehuis van de gemeente Reimerswaal om de toekomstige waterlinie van Nieuw Nederland te markeren.

Bedreiging

“Het project begon nadat we een workshop hadden gehad over welke rol propaganda speelt bij de bewustwording van klimaatverandering”, vertellen de Talisa, Jette en Pam. “We zijn toen gaan denken: wie willen wij bewust maken van klimaatverandering en hoe kunnen we dat doen? Het onderwerp lijkt soms ver weg, maar door het visueel voor je te zien kun je er moeilijk omheen: water is Nederlands grootste bedreiging.”

Vuurtoren

Aan de tocht zijn veel voorbereidingen vooraf gegaan; slaapplaatsen werden gezocht, mensen uitgenodigd en iedere dag is er een 'hoofdgesprek'. “Het is overweldigend hoeveel mensen bereid zijn met ons te praten en ons te helpen. Hier hebben we bijvoorbeeld overnacht in het tuinhuis van burgemeester José van Egmond.”

De drie merken ook dat mensen anders met het onderwerp omgaan. “Hoe ze denken over de stijgende zeespiegel en mogelijke gevolgen daarvan, loopt uiteen. Wij proberen zoveel mogelijk verhalen te verzamelen en hebben al onwijs leuke gesprekken gehad. Zo praatten we met de voorzitter van de stichting Vuurtoren Breskens en in Kruiningen hebben we het indrukwekkende verhaal gehoord van een echtpaar dat de Watersnoodramp heeft meegemaakt.”

Podcast

De verhalen komen terug in een veertiendelige podcast en op de website www.nieuwnederland.net zijn beelden terug te zien van de reis. “We merken dat 'water' heel erg leeft in Zeeland. Het zit hier ook in het collectieve geheugen. Het volk hier is nuchter, maar ook heel open. We worden vaak spontaan aangesproken door mensen die nieuwsgierig zijn naar wat we doen. Voor ons is het ook echt een reis: wie komt op ons pad? En zijn mensen in elke provincie weer anders? Veranderen ze met het landschap? We zijn benieuwd hoe mensen denken die niet behoren tot onze kring van kennissen, vrienden en familie. De verhalen zijn het werk op zich, de fietsen en vijftien vlaggen gebruiken we als tools. Dat maakt het voor ons ook zo bijzonder.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief