Manuel Nieuwdorp en de dames van Boerderijwinkel Buijsrogge.
Manuel Nieuwdorp en de dames van Boerderijwinkel Buijsrogge. Foto: Jeroen van Opstal

Week van de Honing bij Boerderijwinkel Buijsrogge

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Het is lekker en gezond. Het mag klinken als een cliché, maar imker Manuel Nieuwdorp blijft dat vertellen over zijn honing.

Het is deze week de Week van de Honing bij Boerderijwinkel Buijsrogge in Goes waar Nieuwdorp een groot deel van zijn honing naartoe brengt. “Zo’n week is nooit verkeerd”, zegt de imker van Het Stomme Kruis in Kapelle. “Honing is lekker, maar als je het uit je eigen streek haalt, kan het ook helpen bij hooikoorts en tegen allergieën. Dat weten veel mensen niet.” 

Pollen

Nieuwdorp, die in het dagelijks leven werkt bij CZAV, heeft tientallen klanten die om die reden elk jaar honing bij hem komen halen. “In mijn honing zitten pollen waarmee je weerstand opbouwt tegen de pollen die je hier hebt in de lucht. Daardoor nemen de klachten af.” 

Voor Nieuwdorp is de imkerij een uit de hand gelopen hobby. Van kleins af aan is hij geïnteresseerd in insecten. Toen hij in een boomgaard liep, zag hij een grote zwerm bijen en was meteen gegrepen. Hij raakte in gesprek met de imker, die toen al op leeftijd was en Nieuwdorp onder zijn hoede nam. “Hij heeft mij alles geleerd. Uiteindelijk heb ik ook zijn materiaal gehad.” 

Ingeburgerd

Nieuwdorp is met zo'n vijftig kasten één van de grotere imkers in Zeeland. Groeien hoeft niet per se. “Ik wil sowieso blijven werken en dit fulltime doen is lastig. Als mensen dertig euro per kilo gaan betalen kan het, maar honing is hier nu eenmaal niet zo ingeburgerd als in Griekenland of Marokko. Jammer, want het is een kwalitatief prachtig, lokaal product.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief