‘We wachten op groen licht van gemeente’
Adri Boone heeft allerlei ideeën voor de toekomst van het Oosterscheldemuseum.
Adri Boone heeft allerlei ideeën voor de toekomst van het Oosterscheldemuseum. (Foto: Jessica Rovers)

‘We wachten op groen licht van gemeente’

YERSEKE – Het Oosterscheldemuseum in Yerseke, waar aan de hand van meer dan 1600 objecten het verhaal wordt verteld van het ontstaan van Yerseke en van de geschiedenis van de oester- en mosselcultuur, heeft er een extra ruimte in het naastgelegen pand bij gekregen. Bij een groep van zo'n vijfentwintig gedreven museumvrijwilligers leeft al een paar jaar de wens het museum niet alleen verder uit te breiden, maar ook compleet te renoveren.

Volgens museumvrijwilliger Adri Boone is dat niet bepaald overbodig. “Het museum is gehuisvest in het voormalig gemeentehuis dat gebouwd is in 1914. Een heel mooi pand, maar gedateerd. We hebben jaren moeite gedaan om naar de zeekant te verhuizen, omdat dat met het uitzicht op de Oosterschelde en de mogelijkheid van het plaatsen van aquaria een extra dimensie zou toevoegen aan onze presentatie. Het is uiteindelijk niet gelukt om de Zaete als dorpshuis, met uitbreiding van het museum en VVV, te behouden. De gemeente Reimerswaal heeft besloten het aan een projectontwikkelaar te verkopen.”


Toevoegen

Boone heeft zich erbij neergelegd dat een verhuizing van het museum er niet in zit. “We willen hier best blijven en we staan er positief in om, samen met de gemeente, te werken aan de totstandkoming van een modern museum. De plannen hiervoor zijn drie, vier jaar geleden al gemaakt en we willen nu stappen gaan zetten”, stelt hij. “Het gebouw dat tussen ons in zit, mogen we sinds twee maanden huren. Omdat de Kunstkring Reimerswaal hier tijdelijk verblijft, moeten we nog even wachten voordat we hiervan gebruik kunnen maken. In de ruimte daarnaast kunnen we groepen van zo'n vijfentwintig mensen ontvangen, maar we willen dit uitbreiden tot een ruimte waar we vijftig tot zestig personen kunnen ontvangen. De ruimte daarachter, waar nu nog een tuin is, willen we ook aan het museum toevoegen. De grote zaal willen we moderniseren, zodat we die ruimte kunnen gebruiken als mossel-experience.”

Bolwerk

Waar het Boone met name om gaat, is dat het Oosterscheldemuseum de mogelijkheid krijgt om niet alleen de geschiedenis van de oester- en mosselcultuur centraal te stellen, maar het verhaal te vertellen van toen tot het heden. “Wij willen het totale verhaal vertellen in één groot, modern museum. De collectie is zeker omvangrijk genoeg. We willen de hatcheries, nurseries en mzi's (mosselzaad-invanginstallatie, redactie) er bij betrekken. Veel wordt ons aangereikt vanuit de branche, want die wil ook graag over de sector vertellen. Ons doel is: maak van Yerseke een bolwerk van schaal- en schelpdieren en laat het museum hierbij een rol spelen om het inzichtelijk te maken voor het toerisme. Het museum wordt binnenkort bovendien een steunpunt van Geopark Schelde Delta. Het is belangrijk dat het museum behouden blijft voor de toekomst. Het is momenteel wachten tot de gemeente hiervan het belang ook onderkent en groen licht geeft voor de verdere uitbreiding en renovatie.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>