Mary Westrate met haar tweede dichtbundel.
Mary Westrate met haar tweede dichtbundel. Foto: Jessica Rovers

Mary Weststrate kan emoties precies beschrijven

Door: Eugene de Kok Algemeen

YERSEKE – Mary Westrate uit Yerseke heeft onder het pseudoniem Exxie haar tweede gedichtenbundel gepresenteerd. Ze deed dat vorig weekend in Wemeldinge. De bundel met de titel ‘Doorgaan … door … door!’ telt tachtig gedichten met uiteenlopende onderwerpen zoals de liefde, verlies, rouw en acceptatie.

Ook staat er een aantal humoristische en pikante gedichten in. De titel van de bundel is een eerbetoon aan Mary Weststrate's overleden zus: Truus.

Net zoals haar eerste boek kwam ook deze bundel voort uit Mary's behoefte om haar gevoelens onder woorden te brengen en het verdriet van haar af te schrijven. “Truus was mijn grootste fan”, vertelt zij. “Als het tegenzat zei zij altijd dat ik door moest gaan. Soms hoor ik nog haar stem."

Verwachting

De eerste gedichtenbundel van Mary is goed verkocht. Ze had dat niet verwacht. "Het is een klein succesje geworden. Hoewel ik niet zo goed kon omgaan met al die belangstelling, vind ik het heel leuk hoe het door de regionale media is opgepakt. Rond mijn 65e is de somberheid in mijn leven geslopen en ik dacht dat het, door het schrijven van mijn eerste boek, over was. Toen overleed mijn zus echter. Het ging toen weer helemaal fout. Ik heb 46 jaar geleden een niet-geboorte gehad. Die pijn kwam weer helemaal naar boven."

Herstel

Het schrijven was volgens Mary een heel belangrijk onderdeel van haar herstelproces. “Door mijn verdriet op papier te zetten, kon ik er los van komen”, legt zij uit. “Ik verstopte mijn pijn altijd. Nu zeg ik: 'Praat er over, want anders komt het harder terug'."

Drievoud

De bundel bestaat uit elf hoofdstukken met elk zeven gedichten. Dat heeft een reden. "Mijn familie bestond uit elf kinderen waarvan zeven meisjes. Ik geloof dat het goede in drievoud komt, dus moest ik van mijzelf, als ik aan het schrijven was, per se drie gedichten schrijven. Dit werd op een gegeven moment een soort van obsessie. Ik sliep er zelfs slecht door. totdat ik inzag dat het zo niet meer werkte. Toen heb het schrijven naar een normaal tempo teruggebracht."

Eenvoudig

Mary heeft de indruk dat zij een ontwikkeling heeft doorgemaakt en dat de gedichten in haar tweede boek nog beter verwoorden hoe zij zich voelt. “Het is eenvoudig taalgebruik, maar ik kan mijn emoties precies beschrijven. Dat lukt me nog meer dan in het eerste boek. Dat hoor ik ook van de mensen die beide bundels hebben gelezen."

Samenwerken

Het nieuwe boek bevat meer tekeningen dan het eerste. Deze zijn gemaakt door Mary zelf, haar broer Marius, Wilma Rijkse en Wout Kole. "Er staan bovendien een paar tekeningen in van mijn zoon en dochter. Verder is één van de gedichten door mijn dochter geschreven. De volgende keer wil ik een familieboekje uitgeven, waarin ik nog meer samenwerk met mijn gezinsleden. Er liggen alweer veel gedichten op de plank. Sommige zijn heel zwaar, maar er zijn ook genoeg met de nodige dosis humor en zelfspot. Eerst ga ik maar eens afwachten hoe deze tweede bundel wordt ontvangen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief