Afbeelding
Foto: Hans Colijn

Voorstelling 'Rimpelingen' geeft ouderen een stem

Door: Eugene de Kok Algemeen

KRUININGEN - Voor het project 'Rimpelingen' van Anna de Bruyckere, Christian Blaha, Josien de Graaf en Liesbeth Labeur zoeken zij 70-plussers, die hun ervaringen in de coronatijd willen delen. Ook jongeren mogen een brief inzenden. De verhalen worden vertaald naar een vertelvoorstelling met muziek, die in december in première gaat.

Josien de Graaf, artistiek leider van de Jeugdtheaterschool Zeeland, zegt dat Anna de Bruyckere met het idee kwam. "Zij verwonderde zich erover hoe oudere mensen in deze tijd worden benaderd. Er werd en wordt vooral over ouderen gesproken, maar niet zoveel door of met. Anna werd daar wat opstandig van. Heeft deze groep, die opeens een risicogroep is, geen zelfbeschikkingsrecht? Dat idee hebben we uitgekristalliseerd. We kwamen op het idee om ouderen uit te nodigen om hun ervaringen met ons te delen."

Geestig

Inmiddels druppelen de eerste brieven binnen. “Het is geestig want sommigen vragen waarom wij vragen om brieven, terwijl emails uiteraard ook welkom zijn. Ons ging het vooral om het idee dat je als je een brief met de hand schrijft anders nadenkt”, zegt Josien. "Het is mooi om te zien hoe verschillend mensen deze tijd beleven. Onze insteek is gericht op ouderen. Er komen vragen aan de orde, zoals 'Zijn alle ouderen zielig' en 'Is het allemaal niet te betuttelend' en 'Moet iedereen zelf kunnen beslissen?' We willen echter ook jongeren aan het woord laten. De 70-jarige Bram Kwekkeboom en Anna van 32 spelen de voorstellingen. Het zijn twee generaties."

Montage

De voorstelling gaat op termijn naar het corona-archief van het Zeeuws Archief. “We leren allemaal iets over deze tijd, onze wereld, onszelf en elkaar. Het is heel divers. Het perspectief van iemand die werkt in de zorg is anders dan van iemand die zorg krijgt. Anna en ik willen dit overbrengen in de voorstelling. Ik ben niet bang voor zware thema's, maar benader alles graag met humor, zonder de zwaarte te ontkennen." Josien zegt dat het mogelijk is dat het een montagevoorstelling wordt. "Maar wel met een duidelijke lijn. Het hangt er helemaal van af wat voor verhalen we nog binnenkrijgen."

Meer informatie of meedoen? Kijk op www.rimpelingen.eu of mail naar info@rimpelingen.eu.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief