Robert Aschs met een deel van zijn 'museum'.
Robert Aschs met een deel van zijn 'museum'. Foto: Jessica Rovers

'Het gaat me niet om de mooiste of oudste camera'

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES – Sinds vijf jaar runt Robert Aschs een klein fotocameramuseum aan de Oude Singel in Goes. Toen hij met pensioen ging, na vijftig jaar te hebben gewerkt als fotograaf, legde hij zich toe op het verzamelen en repareren van fototoestellen, camera's en filmprojectoren.

Hij vindt dat jongeren wat moeten kunnen leren over de geschiedenis van de fotografie. Inmiddels bestaat de collectie uit meer dan 1700 objecten. Omdat Robert slecht ter been is en het museum moet worden gereorganiseerd is hij op zoek naar vrijwilligers die de passie voor fotografie met hem delen. "Ik heb twee doka's die ik beschikbaar wil stellen voor het ontwikkelen van foto's", vertelt hij. "Het zou mooi zijn als er in het museum ook les gegeven zou worden. Ik ben al lang bezig om mensen te werven die kunnen helpen, maar omdat het een non-profit-organisatie is, is dat heel lastig."

Opstelling

Robert Aschs zegt dat hij door zijn ziekte niet meer zoveel kan doen. "Maar de camera's blijven binnenkomen. Ik heb dozen vol staan. Ik heb iemand nodig die kan tillen en meehelpen met een nieuwe opstelling, zodat alle objecten een plekje krijgen."

Dubbel

Hij heeft geen enkele camera dubbel. Volgens hem gaat het echter niet om het tentoonstellen van veel mooie of bijzondere objecten. "Het gaat mij om het verhaal. Ik wil de geschiedenis van de fotografie vertellen en de ontwikkeling van het vak laten zien. Ik ben met nul camera's begonnen. In twee jaar tijd waren dat er door veel donaties als 1500. Iedereen vindt het een leuk idee."

Cursus

Aschs wil in het museum ook de huidige ontwikkelingen laten zien. Hij heeft dan ook digitale camera's staan. "Wat ik zonde vind, is dat de fotografie vroeger echt een vak was. Tegenwoordig kan iedereen foto's maken en zich fotograaf noemen. Ik hoop met het museum jongeren ertoe te zetten zich meer te verdiepen in de fotografie, bijvoorbeeld door het volgen van een cursus."

Afspraak 

Het museum is elke dag open en op afspraak gratis te bezoeken. “Eind vorig jaar zijn er tijdens een bezoek twee camera's gestolen. Als er veel mensen in het museum zijn, kan ik niet overal op letten”, geeft Aschs aan.

Ook daarom is de hulp van één of meer vrijwilligers meer dan welkom. Hij zou het doodzonde vinden als het museum op een gegeven moment ophoudt te bestaan. "Het betekent alles voor mij. Ik ben hele dagen bezig met het repareren van camera's en leer zelf een hele hoop door dat werk. Alle camera's die zijn te zien, zijn werkend. Overal waar ik kom, vraag ik of mensen hun oude camera willen doneren."

Bijzonder

Hij heeft geen favoriet tussen de honderden camera's. "Ik vind ze allemaal bijzonder. Het gaat niet om de mooiste of oudste. Voor mij is het belangrijk dat de ontwikkeling van de fotocamera zichtbaar is, zodat iedereen de oorsprong kent en dit stuk geschiedenis niet verloren gaat."

Meer informatie over het museum en aanmelden als vrijwilliger via 0113-212328 of 06-30048848.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief