John en Tamara Zuidweg pakken hun monumentale boerderij groots aan
Tamara en John Zuidweg bij hun monumentale boerderij.
Tamara en John Zuidweg bij hun monumentale boerderij. (Foto: Coby Weijers)

John en Tamara Zuidweg pakken hun monumentale boerderij groots aan

OOSTDIJK - John en Tamara Zuidweg-van Burg hebben grootse plannen met hun rijksmonument in Oostdijk. Ze restaureren boerderij ‘t Oefje en willen er straks historisch wonen en logies met ontbijt aanbieden. 


“Misschien gaan we de boerderij ook openstellen voor publiek”, vertelt John. “Dan moeten we nog wel huiswerk doen om over de geschiedenis te kunnen vertellen.”

Rot

De boerderij aan het Bolwerk is al sinds 1973 in het bezit van de familie Van Burg, vertelt John. Hij en Tamara wonen er nu zo’n vier jaar. “Toen we een vergunning gingen aanvragen om het rotte dak te verbouwen, wees de gemeente ons erop dat we wellicht een monumentensubsidie konden krijgen.” De aanvraag kostte wat tijd, maar het geduld van het stel werd beloond. “We wilden vorig jaar mei beginnen met het dak, maar nu start de verbouw waarschijnlijk eind dit jaar. We krijgen wel een behoorlijke subsidie, dus dat was het wachten waard.”

Varkenskotjes

De provincie Zeeland heeft 't Oefje 218.000 euro toegekend. “Ik sloeg achterover toen ik de bankrekening zag. Door een vertraging hadden we de brief over de subsidietoekenning nog niet ontvangen.” De twee laten een gespecialiseerd bedrijf de boerderij aan de buitenkant in ere herstellen. Binnen doen ze veel zelf. “Het is een grote klus, maar ik werk in de bouw en Tamara vindt het leuk om te schilderen en behangen. We hopen dat de woning medio volgend jaar klaar is. Daarna restaureren we de bakkeet, de vroegere varkenskotjes, in originele staat, en maken er een bed and breakfast van.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>