Oesterkweker Nico Boertjes: ‘Ik heb het mooiste beroep dat er is’
Oesterkweker Nico Boertjes laat zijn zomeroesters zien.
Oesterkweker Nico Boertjes laat zijn zomeroesters zien. (Foto: Jessica Rovers)

Oesterkweker Nico Boertjes: ‘Ik heb het mooiste beroep dat er is’

YERSEKE – Donderdag (17 september) wordt het nieuwe seizoen van de Zeeuwse platte oester en de Zeeuwse creuses officieel geopend. Oesterkweker Nico Boertjes heeft deze week het begin ingeluid van de Mosselboulevard in Yerseke waar in september de Zeeuwse oester centraal staat. Belangstellenden kwamen aan boord van zijn kotter de YE123 van alles te weten over de zomeroester en de kweek- en vangst daarvan. 

Boertjes vindt het goed dat de oester in de schijnwerpers staat en vertelt graag over zijn vak. “Ik heb de mooiste baan van de wereld en ik sta achter mijn product. Ik ga nooit met tegenzin aan boord. Ik start 's ochtends de motor, mijn maat zet de koffie klaar en als de meeuwen rond de boot vliegen, kan het wat mij betreft niet beter. Het is keihard werken, maar dat hoort er bij.”

Zomeroesters


Nico kweekt zomeroesters; oesters zonder melk, in tegenstelling tot de Zeeuwse oester die daardoor niet geschikt is voor consumptie. “Wij kopen de broedjes in bij een hatchery (broedhuis, redactie) en kweken ze op in zakken met duizend stuks op tafels in de Oosterschelde zo'n zestig tot zeventig centimeter van de bodem. Hier blijven ze een jaar liggen totdat we ze verzaaien op de bodem. Na tien tot twaalf maanden kunnen we de eerste snelgroeiers opvissen.”

Voorspellen

Het is volgens Boertjes nog niet te zeggen hoe het oesterseizoen zal verlopen. “Ik vind de kwaliteit van het visje in de oester belangrijker dan de grootte van de schelp”, stelt hij. “De oesters die niet geschikt zijn voor de handel gaan regelrecht over boord, zodat ze zo kort mogelijk uit het water zijn. De meeste kwekers wachten nu nog met het opvissen. Wij houden goed bij wat er in de Oosterschelde gebeurt, maar het is altijd moeilijk te voorspellen hoe de vangst zal zijn.”

Vistuig

Boertjes vertelt dat hij veel onderzoek doet op eigen grond. “We meten ontzettend veel en de uitkomsten maken het mogelijk te innoveren. Zo heb ik een speciaal vistuig ontwikkeld waar ik internationaal patent op heb. Hiermee kan ik in achttien uur tijd een half perceel van 25.000 vierkante meter opschonen van oesterboorders. Het tuig is zo ontworpen dat het alleen de slakjes opvist zonder de consumptieoesters te vangen. De uitval door de oesterboorder is daarmee teruggebracht van meer dan vijftig procent naar minder dan tien procent. Ik heb zelf een baggerachtergrond en daarin kunnen we hele eilanden creëren. Ik dacht: als daar van alles mogelijk is, kunnen we hier ook wel een slakje aan.” 

Aanpassen

Volgens Nico is de term 'zomeroester' eigenlijk niet meer accuraat. “Oesters worden vooral in december gegeten, maar ik vind een oestertje in de zomer ook lekker. We willen daarom ook in deze periode een product leveren. Maar de zomeroester is wat kwaliteit betreft zo super dat we de mensen het hele jaar van deze oesters voorzien. De naam 'zomeroester' zou daarom eigenlijk moeten worden aangepast.”

Excursie

Op woensdag 23 september is er vanaf de Mosselboulevard in Yerseke een excursie langs de oestertafels in de Oosterschelde. Kijk voor meer informatie op www.mosselboulevard.nl.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>