‘Lintje toont inzet van mensen om mij heen’
Danny Janssen met zijn lintje.
Danny Janssen met zijn lintje. (Foto: Jessica Rovers)

‘Lintje toont inzet van mensen om mij heen’

OOSTDIJK – Danny Janssen was verrast toen burgemeester José van Egmond hem belde met het nieuws dat hij benoemd was tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Janssen heeft het lintje verdiend, vanwege onder meer zijn gedrevenheid als voorzitter van de dorpsraad van Oostdijk en vele jaren inzet voor De Putter, een dagbesteding in zijn dorp in de vorm van een winkel met koffiehoek en bibliotheek. Ook is Janssen een van de drijvende krachten achter de succesvolle, jaarlijkse winterfair.


“Toen de burgemeester me belde, dacht ik eerst dat het een geintje was van mijn vrouw en jongste dochter”, vertelt Janssen. “In het begin reageerde ik een beetje gereserveerd, maar ik vond het zeker leuk. En het is bijzonder om met alle gedecoreerden uit de gemeente bij elkaar te komen en waardering te krijgen voor het werk dat er gedaan wordt achter de schermen."

Janssen ziet vrijwilligerswerk als iets wat je 'gewoon' doet. "Ik probeer zo in het leven te staan dat je voor een ander wat kunt betekenen. Mijn ouders zijn ook zo. Bij hen staat de deur altijd voor iedereen open.”

Team
Voor Janssen zit echte waardering in de kleine dingen. “Ik heb altijd in het onderwijs gewerkt en als ik een reactie krijg van een oud-leerling dat ik mede bepalend ben geweest voor zijn of haar schoolcarrière, word ik heel blij."
De onderscheiding waardeert Janssen, maar hij benadrukt dat zijn vrouw het lintje net zo goed heeft verdiend als hij. "Net als mijn hele gezin en de mensen met wie ik heb samengewerkt. Je doet het niet alleen; je moet een goed team om je heen hebben. Ik zie het lintje als een afspiegeling daarvan.”

Brieven
De aanvraag voor de koninklijke onderscheiding - een kandidaat komt er alleen voor in aanmerking als aan allerlei voorwaarden wordt voldaan - werd ingediend door de dorpsraad van Oostdijk en ondersteund door aanbevelingsbrieven van onder meer Bert Vogel, oud-voorzitter van bestuur van het Calvijn College, en een van Janssens dochters. “Het is mooi dat ze vanuit de gemeente hun waardering uitspreken voor wat je doet. Mijn dochter had zo'n mooie brief geschreven dat de burgemeester overwoog deze door haarzelf te laten voorlezen tijdens de ceremonie.”

Ontmoetingsplaats

Janssen is als vrijwilliger betrokken bij de winkel van De Putter in Oostdijk. “Achter het project zitten veel doelen”, stelt hij. “Na vijfentwintig jaar was er weer een winkel in het dorp. Deze fungeert daarbij als een zinvolle dagbesteding. Het is een ontmoetingsplaats voor dorpsbewoners, cliënten en vrijwilligers." Kinderen kunnen ervaring opdoen met boodschappen doen en het omgaan met mensen met een beperking, legt Janssen uit. "Ik geniet ervan dat we dit project hebben kunnen neerzetten en vind het mooi om te zien hoe trots cliënten zijn op hun werk, dat ik mede mogelijk gemaakt heb.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>