‘Per fiets bekijk je dorp op andere manier’
Foto: Jessica Rovers

‘Per fiets bekijk je dorp op andere manier’

SCHORE – De dorpsomroeper van Schore kondigde zaterdag de ingebruikname van een duofiets aan. Waarnemend burgemeester Fons Naterop van de gemeente Kapelle had de eer om de nieuwe aanwinst te onthullen.

De aanschaf van de fiets is mogelijk gemaakt door de inzet van stichting Vrienden van Zorgboerderij Rust na Onrust en het dorp Schore. De stichting werd twee jaar geleden in het leven geroepen om door middel van sponsoren en subsidies verschillende faciliteiten in het dorp mogelijk te maken.

Voorziening


De burgemeester gaf zijn complimenten voor het gebouw van Zorgboerderij Rust na Onrust, dat gehuisvest is in de oude school. “Het is mooi dat zo'n gebouw een nieuwe invulling krijgt. Mooi vind ik ook dat het hele dorp betrokken is en wat voor elkaar kunnen betekenen. Zeker in deze tijd is dat heel belangrijk. Met de nieuwe fiets heeft het dorp er een mooie voorziening bij. Veel mensen kunnen nu op een andere manier het dorp bekijken.”

Duur

Bedrijfsleider Kees van Hoepen vertelt dat de aanschaf van de duofiets veel betekent voor de kleinschalige zorgboerderij. “We zijn blij dat de stichting dergelijke dure aankopen mogelijk maakt. De stichting is opgericht om meer voorzieningen op het dorp te realiseren. De fiets is dan ook niet alleen voor de cliënten van de zorgboerderij, maar voor alle mensen in het dorp."
Van Hoepen vertelt dat de organisatie nu aan het bekijken is of het mogelijk is om een bibliotheek te creëren en een opvang voor eenzame ouderen. "Ook zijn we bezig met een geheugentafel. De zorgboerderij is in principe voor iedereen toegankelijk. Het is het enige bedrijf in het dorp en zorg ook voor veel gezelligheid.”

Creatief

De zorgboerderij werd negen jaar geleden opgericht op een andere locatie. “Die locatie werd op een gegeven moment te klein en toen hebben we de oude school in gebruik genomen als tweede locatie.”
Op dit moment zijn er zeventig cliënten werkzaam op de zorgboerderij. “De andere locatie heeft een meer boerderijachtige sfeer, want er zijn varkens, alpaca's, kippen en andere dieren die verzorgd moeten worden. Qua activiteiten laten we het veel afhangen van de mensen zelf; wat ze vroeger konden en wat ze leuk vinden om te doen. We hebben een tuintje op hoogte, zodat mensen in een rolstoel kunnen tuinieren, er kan aan houtbewerking gedaan worden, er is een naaimachine en een biljart. Hier op de locatie in de oude school wordt meer op het creatieve vlak gewerkt.”

Geheugenproblematiek

Van Hoepen legde uit dat de zorgboerderij werkt met een open doelgroep. “Als je er bij past, ben je welkom. Er zijn hier mensen met verschillende soorten beperkingen, maar vijfentachtig procent van de mensen hier kampt met geheugenproblematiek. We werken nauw samen met verzorgingstehuizen, zoals Cederhof en Ter Weel. Het idee voor de fiets was er al langer, want veel cliënten willen fietsen. Ik ben blij dat dat nu met de duofiets mogelijk is.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>