'Appartementen geven kerktoren cachet'
Een impressie van het nieuwbouwplan in Rilland.
Een impressie van het nieuwbouwplan in Rilland. (Beeld: Aannemingsbedrijf Berting)

'Appartementen geven kerktoren cachet'

RILLAND – Het kerkgebouw aan de Bathseweg in Rilland maakt plaats voor appartementen, mét behoud van de kerktoren. Onder dit plan zetten wethouder Maarten Both, namens de gemeente Reimerswaal, en aannemer Johan Berting donderdag hun handtekening.

Het kerkgebouw is in 1928 gebouwd en staat als sinds 2000 leeg. Aannemersbedrijf Berting heeft het perceel gekocht en zal daar negen appartementen met parkeerplaatsen en berging realiseren. Onderdeel van het plan is ook dat het bedrijf de kerktoren restaureert. Daarna neemt de gemeente Reimerswaal die over van Berting.

Beeldbepalend


De Reimerswaalse wethouder Maarten Both is, net als de klankbordgroep Rilland, blij met de overeenkomst. Jarenlang vreesden dorpsbewoners dat de leegstaande kerk gesloopt zou worden. Ze zijn blij dat de toren nu bewaard blijft. “Het betekent het einde van de vele gesprekken en het begin van iets moois voor Rilland”, zei hij donderdag bij de ondertekening. “We zijn als gemeente heel blij met iemand als Johan Berting die zijn nek wil uitsteken om dit te realiseren."

Aannemer Berting heeft eerst een verkenning gedaan en gekeken naar de mogelijkheden tot restauratie van de kerk. "Dat bleek financieel en bouwkundig niet haalbaar", legt de wethouder uit. "De kerk staat al meer dan twintig jaar te verpauperen nadat twee kerkgemeenten samen verder gingen in een ander gebouw. Het kerkgebouw wordt gesloopt, maar de toren, die beeldbepalend is voor het dorp, blijft behouden.”

Cachet

De gerestaureerde toren neemt de gemeente voor 250.000 euro over. Volgens Both zijn er geen concrete plannen voor de toren. “Wellicht dat deze wordt opgesteld voor publiek, maar dat is niet de opzet. Het gaat erom dat mensen straks prachtig het dorp komen binnenrijden, met de gerestaureerde toren en de appartementen die mooi aangelegd zijn. Ook de openbare ruimte om het perceel heen, parkeerplaatsen, vijver en park zullen aangepakt worden. Aan de tuin is al veel gedaan, want die was helemaal overwoekerd. De toren krijgt door de appartementen cachet; anders zou hij er maar verloren bijstaan."

Vakraampjes

Met de komst van de appartementen wonen er straks mensen en gaat de straat meer leven, zegt de wethouder. "Dit plan is een hele verbetering voor Rilland. Het mooie is dat de appartementen niet zomaar uit de grond worden gestampt. De kwaliteit moet goed zijn en het moet een passend geheel worden.” Aannemer Johan Berting beaamt dit: “Net als de kerk worden de appartementen in de stijl van de Amsterdamse school vormgegeven. Dit houdt in dat er gewerkt wordt aan rondgemetselde hoeken en kleine vakraampjes. Het wordt echt iets moois. Er is dan ook veel vraag naar de appartementen.”

2021

Het streven is om het bestemmingsplan voor de zomer van 2021 door de gemeenteraad van Reimerswaal vastgesteld te krijgen. De betrokken partijen hopen dat de bouw daarna snel kan beginnen.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

heftruckchauffeur

Kruiningen

Medewerkers huishoudelijke dienst

Kamperland

Uitvoerder

Nieuwdorp

Medewerker

Middelburg

Operators

Kruiningen en Bergen op Zoom