Basketbalkampioen Henk Pieterse praat bij zijn clinics ook over pesten.
Basketbalkampioen Henk Pieterse praat bij zijn clinics ook over pesten. Foto: Jessica Rovers

Henk Pieterse helpt anderen met ‘sport die hem gered heeft’

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN – In de Reimerswaalhal in Kruiningen heeft oud-profbasketballer Henk Pieterse, in het kader van de Nationale Sportweek, een clinic gegeven aan kinderen. Naast allerlei trics en oefeningen ging Pieterse spelenderwijs in op het thema ‘pesten’. 

Omdat bij de basketbalclinic de nadruk lag op samenwerken en sociale veiligheid was de sportles ook toegankelijk voor niet-sportieve jeugd. Beleidsmedewerker Roel van Peperstraten van de gemeente Reimerswaal vertelde dat Pieterse niet voor het het eerst in Kruiningen was.

Inspireren

“Het is een laagdrempelige clinic en iedereen kon zich aanmelden. Pieterse raakt de kinderen met zijn verhalen over vroeger, waarin hij zelf gepest werd vanwege zijn lengte. Hij kan anderen inspireren om over dit thema na te denken. Als gemeente vinden we het daarnaast belangrijk om bewegen te stimuleren. Door dit te linken aan de anti-pestcampagne slaan we twee vliegen in één klap.”

Redding

De 2.11 meter lange Pieterse vertelde dat hij al clinics gaf tijdens zijn actieve carrière als topsporter, maar dat hij toen hij op zijn vierenveertigste stopte als professional dat steeds meer ging doen. “Sinds 2006 heb ik mijn eigen bedrijf en geef ik clinics gericht op het tegengaan van pesten. Als 15-jarige was ik heel lang en dun en werd ik het mikpunt voor pesters. Basketbal is mijn redding geweest. Hierdoor kreeg ik zelfvertrouwen en respect. Toen ik stopte met mijn sportcarrière wilde ik de sport die mij gered had inzetten om anderen te helpen en voor hen op te komen. De clinics zijn voor iedereen en niet alleen gericht op kinderen, want volwassenen pesten elkaar soms ook. Ik doe ook veel teambuilding voor bedrijven.”

Trigger

Centraal tijdens de clinics staat het creëren van veiligheid. “Je ziet het al meteen als kinderen binnenkomen, sommigen lopen een beetje voorovergebogen, terwijl anderen alle aandacht naar zich toe trekken door een grote bek op te zetten. Die pak ik meteen aan. Je hoeft helemaal niet stoer te doen. Het belangrijkste is dat ik aandacht geef; ik ben er echt voor hen. Dat is al zo’n enorme trigger. Ik probeer een bepaalde dynamiek te creëren en kinderen zelfvertrouwen te geven. Dan gaan ze voor je werken en dat is mooi. Het leuke vind ik dat het niet uitmaakt welke sport je doet. Iedereen kan wel wat. Ik heb een sponsor en geef tijdens de clinics prijzen weg aan diegene die het beste samenwerkt of die sociaal goed is.”

Lachen

Kinderen te zien lachen, daar doet de voormalig sportman het voor, vertelde hij. “Soms blijkt een clinic zo succesvol dat iemand daarna niet meer suïcidaal is. Maar ik ben geen psychiater en mensen redden is niet het doel op zich. Ik ben ervaringsdeskundige en wil vanuit mijn eigen verhaal bewustwording creëren.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief