Arts-microbioloog Jan Kluytmans.
Arts-microbioloog Jan Kluytmans. Foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

'We zijn het beu, maar we moeten volhouden'

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

MIDDELBURG - Arts-microbioloog van Amphia Ziekenhuis Jan Kluytmans is als lid van het Outbreak Management Team (OMT) één van de experts die het kabinet adviseert over het coronabeleid. Hij beantwoordt vijf stellingen over het virus.

Het maakt voor jongeren niet zoveel uit als ze corona krijgen, zolang ze maar afstand houden tot hun opa’s en oma’s.

“Jongeren krijgen over het algemeen milde klachten, maar sommigen worden ernstig en langdurig ziek. Wel is het inderdaad minder ernstig dan voor ouderen. Je kunt zeggen dat het weinig kwaad kan, als ze maar zorgen dat ze ouderen niet besmetten. Het is de vraag of dat realistisch is als veel jongeren besmet zijn. Het gaat dan over op ouders en vervolgens kunnen zij hun vader en moeder weer besmetten. We zien dat ook gebeuren. In de zomer beperkte het zich heel duidelijk tot de jongeren, maar de laatste weken komen er ineens ook veel ouderen bij en lopen de ziekenhuisopnames weer op.”

In de buitenlucht is het risico op besmetting te verwaarlozen.

“Buiten is de kans op overdracht veel minder dan binnen. Als je afstand houdt en thuis blijft als je ziek bent is het risico waarschijnlijk heel klein”.

Door de nieuwe medicijnen is de kans dat je ernstig ziek wordt wanneer je corona krijgt verwaarloosbaar.

“Dat is zeker niet het geval. Wel is de ziekte nu beter behandelbaar. Hoe dat precies uitpakt is nog niet duidelijk, maar het blijft een ernstige ziekte waarvan ook nog steeds veel mensen serieuze gevolgen ervaren.”

Het aantal sterfgevallen is de laatste maanden niet meer hoog, dus het is onnodig dat we zo voorzichtig blijven.

“Na de lockdown in maart en april was het virus vrijwel verdwenen. Dat heeft ons in de zomer de ruimte gegeven om meer te doen. Daarmee is het virus echter weer opgekomen waarbij het nu in grote delen van het land weer zodanig veel voorkomt dat je de opnamen ook weer sterk ziet toenemen. Dat komt er een paar weken achteraan. Daar verkijk je je makkelijk op.”

Als iedereen corona krijgt en immuun wordt, dan zijn we ervan af.

“Groepsimmuniteit is een omstreden begrip bij Covid-19. Het is niet duidelijk of we hierop kunnen vertrouwen en we zijn er sowieso nog ver vandaan. Nederland kiest om het virus zoveel mogelijk te bestrijden tot er een vaccin is. Op die manier wordt de schade zoveel mogelijk beperkt.”

Welke boodschap wil je meegeven?

“De bestrijding van corona is een moeilijke klus die we met elkaar moeten klaren. Het vraagt veel van ons. We leveren vrijheden in, het bedreigt banen, we missen het contact met onze dierbaren en nog veel meer. De enige mogelijkheid om dit te doen is om het samen te doen. We merken dat mensen het gewoon beu zijn. Dat is begrijpelijk, maar het virus is nog niet weg. Integendeel, het neemt weer toe. De verwachting is dat we in het voorjaar een vaccin hebben. We moeten dus volhouden. Dat zal niet makkelijk zijn, maar samen kunnen we dit als iedereen zijn bijdrage blijft leveren.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief