Arthur Stijns met zijn vrouw en de Gouden Jirizaag.
Arthur Stijns met zijn vrouw en de Gouden Jirizaag. Foto: Peter Urbanus

Gouden Jirizaag voor vrijwilliger met groen hart

Door: Britta Janssen Algemeen

WEMELDINGE - Vrijwilliger Arthur Stijns uit Oudelande kreeg vrijdag de Gouden Jirizaag van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), als dank voor zijn vrijwillige inzet voor de natuur. Stijns heeft onder meer geholpen bij de realisatie van wandelpad de Parlevinkersroute in Wemeldinge, die vrijdag officieel is geopend.

De uitreiking van de jaarlijkse ereprijs van SLZ is tot op het laatste moment geheim gehouden. Vrijdagochtend waren vrijwilligers, onder wie Stijns en zijn vrouw, uitgenodigd om de officiële opening van de Parlevinkersroute bij te wonen. Waarnemend burgemeester Fons Naterop van de gemeente Kapelle vroeg of Stijns samen met hem het informatiebord wilde onthullen. Op dat moment kwam de Gouden Jirizaag met Stijns’ naam erop tevoorschijn.

Vingers

Als wandelvrijwilliger is Stijns jaren actief bij de aanleg en het onderhoud van wandelnetwerken. Zo was hij medeprojectleider van Wandelnetwerk Hart van Zeeland. “Ik ben in december 2008 begonnen als vrijwilliger”, vertelt Stijns. “De aanleg van het wandelroutenetwerk Zeeland was toen al gestart.” De eerste wandelroute was het Kiekendiefpad, tussen Goes en Wolphaartsdijk.
Stijns was tot 2019 betrokken bij de coördinatie van de aanleg en aansturing van vrijwilligers en ook actief in de andere delen van Zeeland. “Als een ploeg vrijwilligers het eenmaal in de vingers had, kon je ze met gerust hart verder laten werken.”

Knooppuntpalen

Nadat de aanleg van het wandelnetwerk Sporen in de Zak klaar was, werd hij vrijwillig coördinator van het team dat de controle en het herstel uitvoerde en ging hij zelf ook wekelijks op pad voor dat herstel, aldus SLZ. Stijns begeleidde vrijwilligersgroepen die routes bedachten, helpen bij het verzamelen van gegevens voor informatiepanelen, het nummeren van knooppuntpalen, het steeds weer controleren van de routes, overleggen met grondeigenaren over toestemming, coördinatie van het uitzetten van de routes, zorgen dat alle informatie in het veld in gps is vastgelegd, tot meedenken over de opening van het wandelnetwerk. Ook was hij nauw betrokken bij de herziening van netwerk Sporen in de Zak en nog steeds kan SLZ op hem rekenen voor controles en als er panelen vervangen moeten worden.

Parlevinkersroute

Duizenden Zeeuwen zetten zich jaarlijks als vrijwilliger bij SLZ in en vinden hier een leuke en zinvolle tijdsbesteding. Het gaat dan vaak om specialistische werkzaamheden zoals het maaien van rietlandjes of bloemdijken. Het vrijwilligersnetwerk groeit nog steeds. Stijns benadrukt dat hij in Dick Moelker en Nelleke Volker waardige opvolgers heeft gevonden. Behalve de feestelijke overhandiging van de Gouden Jirizaag kwam ook de ingebruikname van de Parlevinkerswandelroute aan de orde. Zeker ook als gevolg van corona is de behoefte aan wandelroutes groot. Wemeldinge ontbrak echter nog in het wandelroutenetwerk. MKB Wemeldinge, in de persoon van Marco van Dijke, en SLZ sloegen de handen daarom ineen.

Wemeldinge was een klein agrarisch dorp met zo’n vierhonderd huizen, totdat in 1866 het Kanaal door Zuid-Beveland werd geopend. Het dorp groeide snel door de scheepvaart en de handel. De parlevinkers bevoorraadden de schepen die door het kanaal langs Wemeldinge kwamen. De Parlevinkersroute loopt langs de mooiste locaties en kenmerkende gebouwen in en rond Wemeldinge en maakt de twee gezichten van het dorp goed zichtbaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief