Saskia Canjels (rechts) en fysiotherapeute Ineke Jasperse.
Saskia Canjels (rechts) en fysiotherapeute Ineke Jasperse. Foto: Eugène de Kok

Saskia moest opeens weer leren ademhalen

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - De ene corona-patiënt is de andere niet. Waar sommige na een week weer zonder problemen vrolijk rondlopen, duurt het herstel van andere maanden. Bij fysiotherapiepraktijk Mens en Beweging in Goes helpen ze Zeeuwen bij het herstel van het virus. Saskia Canjels uit Goes is er al maanden kind aan huis. “Ik heb nu het idee dat ik van de klachten ga afkomen.”

Bij de Goese werd in juli het coronavirus vastgesteld. Ze liep het waarschijnlijk op in de kledingwinkel waar ze werkte. “Het begon met wat keelpijn en een griepje”, legt Saskia Canjels uit. “Dat viel best mee, eerlijk gezegd. De verschijnselen waren niet veel anders dan anders, maar na ruim een week kwamen de restklachten.” 

‘Coronastraat’

En die vielen zwaar tegen. Canjels had veel moeite met ademhalen, was razendsnel moe en kon nauwelijks praten. “De GGD zei op een gegeven moment dat ik niet meer besmettelijk was, maar ik voelde me nog lang niet beter.” Haar huisarts wees haar op de ‘coronastraat’ in het Medisch Centrum Goes. Het ‘straatje’ is een samenwerking van fysiotherapiepraktijk Mens en Beweging, huisartsen, de praktijkondersteuners, een logopediste, longverpleegkundigen van Iris Thuiszorg, ergotherapeuten en diëtisten. “We kijken wat de klachten zijn en stellen aan de hand daarvan een oefenprogramma op”, legt longfysiotherapeut Ineke Jasperse uit.

Middenrif

Zij volgde kort na de uitbraak in het voorjaar een cursus om coronapatiënten te behandelen. De klachten van Canjels waren meteen duidelijk tijdens het eerste videoconsult. “Ze was bijzonder kortademig, haar middenrif zat volledig in de kramp. Zo extreem had ik het nog niet gezien wat ook kwam doordat ik haar al drie weken nadat het virus was vastgesteld sprak. Veel andere patiënten komen pas wat later”, zegt Jasperse. “Toen ik hoorde dat ik hier naartoe kon, heb ik het meteen gedaan. Ik wilde zo snel mogelijk werken aan mijn herstel”, vertelt Canjels.

Frustrerend

De weg daar naartoe duurt lang, misschien wel langer dan verwacht. Eigenlijk heeft Canjels de laatste maanden opnieuw moeten leren ademen. “Ik heb dat ruim veertig jaar gedaan zonder er één moment over na te denken en opeens moest Ineke tegen me zeggen hoe ik het moest doen.” Ze kreeg oefeningen om te ontspannen, werd behandeld door Jasperse en bouwde langzaam haar fysieke kracht weer op in de coronaproof oefenzaal van Mens en Beweging. Het was een intensief programma, waarvoor ze - toen het weer kon - meerdere keren per week naar het medisch centrum moest. “Ik ben vier maanden bezig en heb nu het idee dat het goed gaat komen. Het is wel eens frustrerend geweest, maar het is goed dat ik dit doe. Zonder deze mogelijkheid was ik minder ver geweest.”

Samenwerking

Jasperse is blij met de samenwerking. De huisartsen in het centrum verwijzen patiënten snel door en ook uit andere plaatsen ziet ze geregeld mensen met restklachten. “Als het nodig is, kun je hiermee aan je klachten werken. We zien veel verschillende mensen, van twintigers tot ouderen die op de intensive care hebben gelegen. Het blijkt dat deze aanpak werkt. We helpen hen om de normale dagelijkse dingen weer op een gewone manier op te pakken. Dat is voor iedereen anders.”

Voor de behandeling is een verwijzing van de huisarts nodig. Het wordt vergoed via de basisverzekering. Meer informatie: www.mensenbeweging.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief