Robin Romney werkt in de logistiek, bij UniPharma in Middelburg.
Robin Romney werkt in de logistiek, bij UniPharma in Middelburg. Foto: Annet Eekman

Op de werkvloer bij UniPharma: ‘Hier zit je niet in een keurslijf’

Door: Eugene de Kok Algemeen

Wie denkt dat een baan in de logistiek saai is, omdat je altijd hetzelfde moet doen, heeft het mis. Elke dag is anders, zegt de 22-jarige Robin Romney uit Arnemuiden.

Hij werkt nu een klein jaar bij UniPharma in Middelburg, in het niet te missen onderkomen op de hoek van bedrijventerrein Ramsburg langs de N57. Het nieuwe ‘warehouse’ is vorig jaar in gebruik genomen. Het is een grote stap vooruit voor de Middelburgse groothandel. De kantoren werden naar het nieuwe pand verhuisd en het inpakproces werd gemechaniseerd. “Dat we dat op eigen kracht hebben kunnen doen, in een markt die al jaren krimpt, is heel bijzonder”, zegt directeur Jacco van Liere.

Vacatures

UniPharma is een groothandel in drogisterij-artikelen en gezondheidsproducten die levert aan fysieke en webwinkels. “Toen ik hier begon werkten er twaalf man, nu zijn dat er meer dan tweehonderd. 15 procent zit op kantoor, 85 procent loopt in het magazijn. En we hebben nog veel vacatures openstaan”, aldus Van Liere.

Groeien

Wat dat betreft verschilt UniPharma niet van andere bedrijven in de sector, al groeien de Middelburgers de laatste tijd wel erg snel. “Ik ben opgegroeid in Overijssel, maar mijn vriendin komt uit Arnemuiden. We hebben overal gewoond, zelfs een jaar in Portugal, maar hebben sinds vorig jaar hier een huis”, zegt Robin. “Toen we hier kwamen ben ik meteen gaan zoeken naar een baan. Ik had al eens eerder in de logistiek gewerkt en vond het een leuke sector. Het trok me bovendien dat dit een familiebedrijf is en geen grote multinational. Dan ken je de mensen met wie je werkt en zit je niet in een keurslijf.”

Inbound

Robin start zijn dagen meestal om zes uur ‘s morgens. Hij werkt op de afdeling inbound, de plek waar alle spullen binnenkomen en op hun plek in de immense, metershoge magazijnen worden gelegd. Daarnaast heb je in de magazijnen afdelingen kwaliteit, voorraadbeheer en outbound, die zorgt dat de juiste spullen bij de klanten komen. Daar staan ook de splinternieuwe verpakkingslijnen, die eind vorig jaar in gebruik zijn genomen. Een van machines snijdt de doos af tot de hoogte van het product dat er in zit waarna het deksel erop komt. Door deze methode hoeft geen UniPharma geen opvulmateriaal te gebruiken wat goed is voor het milieu.

Uitvogelen

Robin kent de machines, maar werkt er niet mee. Op een gewone werkdag ruimt hij de eerste paar uur meestal producten in. Daarna komen de leveranciers met nieuwe spullen. UniPharma heeft er 450, die samen zo’n 43.000 producten leveren. Robin ontvangt de chauffeurs regelmatig bij de deur. Hij zorgt dat het in de administratie duidelijk is welke spullen zijn geleverd en dat deze naar goede plek gaan. De goederen gaan vervolgens naar het magazijn. “Je hebt momenten dat alles vol staat. Dan moet je uitvogelen hoe alles het beste over het magazijn kan worden verdeeld. Dan neem je de leiding en kijkt hoe je het ‘t beste kunt aanpakken. Dat is elke keer een uitdaging.”

Carrière

Bij het inruimen maken de medewerkers regelmatig gebruik van een heftruck. De benodigde diploma’s kun je halen terwijl je aan het werk bent. Robin voert alle taken uit op de inbound. “Daardoor is elke dag anders. Meestal is het druk, dus de tijd gaat snel. Je bent altijd bezig. Dat vind ik heel fijn.” Van Liere knikt instemmend. “Door onze mensen veel te laten doen houd je het uitdagend. We kijken goed wat er bij iemand past. In bedrijven zoals het onze kun je zeker nog carrière maken. Er zijn mogelijkheden zat.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief