'Zeeland op de kaart zetten met duurzaam product'
<p>Winnaar Gert-Jan Hiel (l) en Martijn Vogelaar, met wie Hiel samenwerkt.</p>

Winnaar Gert-Jan Hiel (l) en Martijn Vogelaar, met wie Hiel samenwerkt.

(Foto: Stichting Zeker Zeeuwse Streekproduct)

'Zeeland op de kaart zetten met duurzaam product'

KRABBENDIJKE – Stichting Zeker Zeeuwse Streekproduct heeft voor het eerst een publieksverkiezing gehouden voor de beste streekproducent van het jaar. Deze titel valt Gert-Jan Hiel uit Krabbendijke ten deel. Van de bijna vierduizend stemmen gingen er 641 naar de maker van ‘I Love Zeeland’-appelsap en apfelschorle.


Iedereen met ‘Zeker Zeeuws’-gecertificeerde streekproducten kon meedingen naar de titel, die nu een jaar lang voor het bedrijf Zeeuwse Zon van Gert-Jan Hiel is. Hij is blij met de prijs. “Het is erkenning voor wat we doen”, zegt hij. “Ik vind het extra leuk dat wij door de consument zijn gekozen en het is natuurlijk hartstikke goede promotie voor onze producten.” ‘Een vriendelijke ondernemer’ en ‘Deze pure appelsap maakt me trots op Zeeland’ zijn twee beoordelingen van stemmers.

Duurzaam

De jonge ondernemer Hiel kwam op het idee voor het appelsap tijdens het afronden van zijn opleiding Ondernemerschap & Retail Management aan de Avans Hogeschool. “Ik ben de Zeeuwse horeca gaan onderzoeken en er bleek veel vraag te zijn naar een honderd procent Zeeuws product dat hip en modern is. Mijn oom zit in de fruitteelt en samen met hem heb ik toen de eerste appels voor het sap gekocht. Toen ging ik kijken wie er lokaal zou kunnen persen en ik kwam uit bij Martijn Vogelaar van Fruvo in Krabbendijke. Hij werkt als de enige in Zeeland met een professionele sappers.”

Geheim

Hiel vertelt dat er bij de productie uitsluitend Zeeuwse appels worden gebruikt, rassen die van nature hier geteeld worden. “Het recept is geheim, maar de appelsap heeft het keurmerk Zeker Zeeuws. Dat garandeert dat het product écht Zeeuws is. In dit geval betekent dat dat de appels in Zeeland geteeld zijn met Zeeuwse grondstoffen. Het mooie vind ik daarvan dat het op een duurzame manier gebeurt. We hebben net genoeg om heel Zeeland te kunnen bevoorraden. We worden voor het keurmerk gecontroleerd hoeveel appels we hebben verwerkt en hoeveel flesjes er geproduceerd zijn. Dit moet kloppen. Alles vindt plaats in een korte keten: wat hier geproduceerd wordt, wordt ook hier geconsumeerd. We proberen de transportmeters zo laag mogelijk te houden en verwerken alles lokaal, wat veel beter is voor het milieu. We wilden een eerlijk, lokaal en duurzaam product op de markt brengen en dat is gelukt!”

Kaart

Hiel wil dat mensen, net als hijzelf, trots zijn op de ‘I Love Zeeland’-appelsap. “De uitstraling van het product is van deze tijd en geeft een echt ‘Zeeland-gevoel’; het strand, het zonnetje en de vrijheid. Ik wil op deze manier Zeeland op de kaart zetten bij zowel Zeeuwen als bij de vele toeristen die hier komen. Naast de appelsap produceren we ook apfelschorle. Dat is appelsap met prik en razend populair onder Duitse toeristen. De helft van alle strandpaviljoens verkoopt dit drankje al. We zijn nu tweeënhalf jaar bezig en elk jaar hebben we er zo’n honderd klanten bijgekregen. Door corona ligt alles een beetje stil, maar straks gaan we weer de markt op met onze producten. De gewonnen titel gaat ons hier zeker bij helpen.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;