Kinderen planten de appelboom met hulp van burgemeester José van Egmond.
Kinderen planten de appelboom met hulp van burgemeester José van Egmond. Foto: Peter Urbanus

De Horizon neemt voedselbosje feestelijk in gebruik

Door: Britta Janssen Algemeen

RILLAND - Groep 5 van basisschool De Horizon in Rilland heeft donderdag met burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal en medewerkers van IVN Natuureducatie het voedselbosje op het schoolplein feestelijk in gebruik genomen. “Na de oogst van de eerste appels kom ik een appeltaart bakken”, beloofde de burgemeester.

Samen met enkele leerlingen plantte de burgemeester een appelboom in het voedselbosje. Ze had zichtbaar schik in deze taak. Daarna onthulden zij en directeur Corina Mackloet van De Horizon een bord waarop de bijzonderheden van het voedselbosje worden uitgelegd. 

Ontdekken

Om plaats te maken voor de kleine eetbare oase is 30 vierkante meter aan tegels verwijderd. IVN Natuureducatie plant dit jaar in totaal acht voedselbosjes op schoolpleinen verspreid door Zeeland. De realisatie wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zeeland en het rijksprogramma Jong Leren Eten. 

IVN Natuureducatie stimuleert kinderen en ondersteunt onderwijspersoneel en ouders bij het uitvoeren van natuurprojecten. Spelen, buiten zijn en de natuur ontdekken zijn belangrijk voor opgroeiende kinderen, vindt de organisatie.

Kruidenboter

IVN vindt het ook belangrijk dat kinderen in de praktijk leren waar hun voedsel vandaan komt. Door kinderen hierbij van begin af aan te betrekken, onder meer door ze een voedselbosje te laten aanplanten en onderhouden, krijgen ze een band met het bosje en alles wat daarin groeit en bloeit. In het bosje bij De Horizon zijn een appel- en krentenboompje te vinden, evenals zwarte bessenstruiken, maar ook kruiden als rozemarijn, citroenmelisse, colakruid en daslook. 

Het is de bedoeling dat al tegen de kerst kruidenboter kan worden gemaakt met eigen geteelde kruiden, volgens directeur Mackloet. Met leuke doe- en soortkaarten worden de jonge pioniers in de wereld van voeding, bodem en bereiding betrokken en leren ze planten kennen en hoe deze verzorgd, geoogst en uiteindelijk bereid worden. Bovendien passen de voedselbosjes in het streven naar bewustwording rondom klimaatadaptie; tegels eruit en groen erin.

Ontwikkeling

Mackloet is blij dat haar school met het voedselbosje nog een tikkeltje groener wordt. De afgelopen jaren zijn er op het kale schoolplein rietbosjes bij de bomen geplaatst. Dat zorgt vooral in de zomer voor een groenere uitstraling. “Belangrijke punten die uit allerlei onderzoeken naar voren komen, spreken ons erg aan”, zegt Mackloet. Ze noemt het welzijn en de ontwikkeling van de kinderen, het verbeteren van de sociale contacten, de positieve invloed op schoolprestaties en concentratie, diversiteit in speelgedrag en het afname van ruzies.

Bij de ingebruikname van het bosje werd vrijwilliger ‘opa’ Ruud van Berkel met name genoemd. Zijn kleinkinderen zitten op De Horizon en hij klust er graag. Burgemeester Van Egmond wenste de school en de kinderen veel succes met het voedselbosje. Ze beloofde na de oogst van de eerste appels appeltaart te komen bakken bij De Horizon. “Dat hebben we gehoord”, reageerde Mackloet prompt.

BIJDRAGE PETER URBANUS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief