Maria met de gloednieuwe ambtsketen voor de kinderburgemeester.
Maria met de gloednieuwe ambtsketen voor de kinderburgemeester.

‘Kinderburgemeester moet niet bang zijn voor aandacht’

Door: Britta Janssen Algemeen

WAARDE - Deze week wordt bekend welke zeven kinderen kans maken om de eerste kinderburgemeester van de gemeente Reimerswaal te worden. Maria Twigt (11) is als assistente van burgemeester José van Egmond een van de juryleden bij de verkiezing. “Ik vind het belangrijk dat de kinderburgemeester zich het hele jaar goed inzet en het niet laat versloffen”, zegt Maria.

22 leerlingen uit groep zeven van Reimerswaalse scholen meldden zich aan voor de verkiezing. Burgemeester Van Egmond is blij verrast over dit mooie aantal. Als haar assistente heeft Maria alle filmpjes van de kandidaten beoordeeld. “Ik heb gelet op originaliteit en of iemand goede ideeën heeft”, vertelt Maria. “En er moet een beetje flair in zitten. Iemand moet niet alleen maar zitten en praten.” Maria heeft een vier en een negen uitgedeeld en de andere cijfers zitten daartussenin. Meer mag ze er natuurlijk niet over zeggen.

Sollicitatie

De zeven finalisten gaan vrijdag 11 december op sollicitatiegesprek in het gemeentehuis in Kruiningen. De sollicitatiecommissie bestaat naast Maria onder andere uit de burgemeester, wethouder Kees Verburg, gemeenteraadslid Hans van Stel en een jongerenwerker van de gemeente. “Je moet niet bang zijn voor aandacht”, geeft Maria als tip mee. Zij wilde graag kinderburgemeester worden en schreef de burgemeester daarom een brief. Zo’n procedure was er in Reimerswaal nog niet, maar Van Egmond was zo onder de indruk van Maria’s enthousiasme dat ze vorig jaar november is benoemd tot haar assistente. 

Pesten

Door het coronavirus kon Maria niet alles doen wat ze wilde, maar ze heeft een leuke en leerzame tijd gehad, vertelt ze. “Ik heb bedacht om taartjes te brengen bij eenzame mensen, op scholen verteld over de kinderburgemeestersverkiezing en nu ben ik jurylid. Ook had ik pas werkoverleg met de burgemeester van Kapelle en kinderburgemeester Steyn. We gaan samen een poster maken tegen pesten. Die is voor alle scholen in Reimerswaal.”

Ambtsketen

Bij Atelier Zeeklei in Krabbendijke hielp Maria met het maken en ontwerpen van de ambtsketen voor de kinderburgemeester. “Het is gemaakt van zilverklei en er zitten Zeeuwse knopjes op en Reimerswaalse dingen, zoals een oesterschelp. En op de achterkant heb ik stiekem ‘MT’ gezet, hihi.”

Die ambtsketen mag ze straks omhangen bij de kinderburgemeester. Ook krijgt Maria een rol bij de nieuwjaarsspeech van Van Egmond. Dan zitten haar taken erop. “Ik heb er veel van geleerd, zoals omgaan met volwassenen en afspraken maken. Ik weet nu ook dat een kinderburgemeester geen dingen, zoals een nieuwe speeltuin, kan beloven. De kinderburgemeester kan het in de raad brengen en die beslist.”

Lol

Of ze ooit zelf burgemeester wil worden, weet Maria nog niet, maar ze gaat het wel missen om de rechterhand van Van Egmond te zijn. “Het was heel leuk om samen te werken met de burgemeester. Ik dacht in het begin dat ik alleen soms mocht meepraten, maar het was af en toe druk met allerlei verschillende dingen. Ik heb ook veel lol gehad in het gemeentehuis. Ik was wel eens bij de balie geweest voor mijn identiteitsbewijs, maar nu kreeg ik een rondleiding en mocht overal kijken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief