Huisartsenpraktijk Scaldis krijgt praktijkondersteuner jeugd
Foto: Pixabay

Huisartsenpraktijk Scaldis krijgt praktijkondersteuner jeugd

KRUININGEN - Ook de gemeente Reimerswaal gaat werken met een praktijkondersteuner jeugd bij de huisarts.


Het is een pilot voor twee jaar. De ondersteuner gaat voor zestien uur per week aan de slag in huisartsenpraktijk Scaldis in Rilland en Kruiningen. Zij werkt al als ondersteuner voor volwassenen. 

Ze gaat op advies van huisarts in gesprek met ouders en jongeren die kampen met problemen waarvan de ernst niet meteen duidelijk is. De huisarts zelf heeft daar geen tijd voor door alle medische problemen in de praktijk. 

Extra zorg

In een paar gesprekken krijgt de praktijkondersteuner een idee van de problemen en kan ze beslissen of er extra zorg nodig is. 

Reimerswaal ziet het als een manier om minder extern door te verwijzen en dus te besparen op de dure, gespecialiseerde jeugdzorg en bovendien denkt de gemeente dat het goed is dat hulpverleners dicht op de problemen zitten. “Het is feitelijk een vorm van preventie om dure zorg te verminderen en te voorkomen”, zegt het college van burgemeester en wethouders in haar besluit. 

Gunstige invloed

De gemeenten Goes en Kapelle werken al met praktijkondersteuners. Daar heeft dit een gunstige invloed gehad op de zorgkosten. De kosten van de proef in Reimerswaal zijn ongeveer 50.000 euro per jaar. Dit is hetzelfde bedrag als een jongere kost, die enkele dagdelen GGZ-hulp ontvangt. De gemeente wil de proef na twee jaar evalueren. Als het niet helpt de kosten terug te dringen stopt de gemeente ermee.     

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>