Afbeelding

Wat is de toekomst van de Reimerswaalse kerken?

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal laat de komende maanden een kerkenvisie opstellen. Het op een rijtje zetten van onder meer de waarde en staat van kerkgebouwen maakt duidelijk welke acties op termijn afkomen op kerkgenootschappen, aldus de Reimerswaalse wethouder Maarten Both.

Al meerdere Zeeuwse gemeenten gingen Reimerswaal voor met het maken van een kerkenvisie, omdat kerken vaak beeldbepalende gebouwen zijn, een belangrijke religieuze rol vervullen, maar ook cultuurhistorische, emotionele of stedenbouwkundige waarde kunnen hebben.

Eerder zag Reimerswaal geen noodzaak voor zo’n visie. “Omdat leegstand van kerkgebouwen geen probleem is in onze gemeente”, legt Both dinsdag uit. “Later bleek de visie breder te zijn. Het gaat niet alleen over leegstand, maar ook over thema’s als onderhoud en duurzaamheid. Daarom willen we nu toch een kerkenvisie opstellen.” 

Problemen

Reimerswaal heeft 27 kerkgebouwen. Hieronder vallen ook oorspronkelijke gebedshuizen die inmiddels een andere functie hebben. Het is aan de eigenaren van de kerkgebouwen zelf of zij willen meewerken aan de visie, zegt Both. “Tijdens het opstellen ervan kunnen zij kennis uitwisselen over het beheer, onderhoud en toekomstperspectief van de kerkgebouwen. Bij het zoeken naar oplossingen voor problemen kan het kerkbesturen helpen om te horen hoe anderen met uitdagingen omgaan.” Zoals het goed onderhouden van een kerk als kleine kerkgemeente, noemt Both een voorbeeld. 

De visie kan ook ingaan op de wens van kerkgenootschappen voor nieuwbouw of verhuizing en de daarmee mogelijk veranderende functie van kerkgebouwen. “Daarom is de input vanuit de kerken belangrijk voor de visie.”
Wanneer het document klaar is, kan de gemeente het ook raadplegen als zich nieuwe plannen aandienen voor een kerkgebouw of de omgeving daarvan. “Soms ontkom je niet aan het afbreken van een kerkgebouw.”

Voorbereiden

Adviesbureau Coup en Erfgoed Zeeland stellen de visie op voor Reimerswaal. Dat kost volgens Both 50.000 euro en dit betaalt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor de visie worden paspoorten met de historie, staat, functie en waarde van de kerkgebouwen gemaakt en gaan de kerkbesturen met elkaar en de gemeente in gesprek over de toekomst. “Wij gaan niet over de deelname van de kerkgenootschappen, want de gemeente heeft hierin alleen een verbindende rol.” Het is ook niet zo dat de eigenaren van de kerkgebouwen voor de visie een wensenlijst bij de gemeente kunnen neerleggen. “Maar wij denken dat de kerkenvisie meerwaarde kan hebben voor kerkgenootschappen, omdat ze daarmee beter kunnen voorbereiden op de toekomst.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief