North Sea Port ziet overslag met ruim elf procent dalen
<p>Stacked containers at the Valencia terminal</p>

Stacked containers at the Valencia terminal

(Foto: Ivan Sarfatti)

North Sea Port ziet overslag met ruim elf procent dalen

VLISSINGEN - De bedrijven in North Sea Port hebben vorig jaar 11,2 procent minder aan goederen via de zeevaart overgeslagen dan in 2019. 


Het gaat om 63,5 miljoen ton, acht miljoen minder dan vorig jaar. De redenen zijn makkelijk aan te wijzen: corona, brexit en de oliecrisis. De daling is een tegenslag. Sinds 2017 waren er drie recordjaren op rij. Het resultaat in 2020 is vergelijkbaar met dat in 2016. 

Terugslag

De terugslag ten tijde van de financiële crisis was wel veel hoger. Toen verloren de havens in Zeeland en Gent ongeveer een vijfde van de hoeveelheid goederen. De overslag van containers blijft wel groeien, vorig jaar met 4,3 procent tot 2,7 miljoen ton. Er gingen in 2020 meer containers naar Groot-Brittannië. 

De meeste handel in North Sea Port is er echter met Rusland. Daarna komt Groot-Brittannië, gevolgd door de Verenigde Staten, Canada en Brazilië. 

Gronden

De uitgifte van gronden beleefde een recordjaar. Er werd maar liefst 76,4 hectare uitgegeven. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2019. De binnenvaart beperkte het verlies in 2020 tot 6,3 procent. 

Toekomst

North Sea Port ziet de toekomst niet zwartgallig in. Als er geen derde zware lockdown komt verwacht ze een halvering van het verlies in 2021. In 2022 rekent ze dan weer op volledig herstel wat neerkomt op een overslag van 71,5 miljoen ton. Bovendien verwacht de fusiehaven weer veel gronden uit te geven. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;