Een graspieper op een routepaal.
Een graspieper op een routepaal. Foto: André Hannewijk

Ook Reimerswaal krijgt wandelnetwerk

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - Als laatste Zeeuwse gemeente krijgt Reimerswaal een wandelnetwerk. Over twee jaar kunnen toeristen - maar zeker ook de inwoners zelf - hiervan genieten, vertelt Caroline Geluk van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). Omdat bewoners het beste weten welke bezienswaardigheden hun buurt rijk is, kunnen Reimerswalers meedenken over de wandelroutes. Woensdag 27 januari vindt de startbijeenkomst voor het project plaats.

De afgelopen jaren heeft SLZ bijna heel Zeeland van een wandelnetwerk voorzien. “Door in Reimerswaal ook een netwerk aan te leggen, is Zeeland compleet”, vertelt Geluk. “Yerseke, Oostdijk, Kruiningen, Krabbendijke, Waarde en Rilland krijgen mooie wandelroutes. Die sluiten straks ook op elkaar en het bestaande wandelnetwerk aan, zodat langeafstandswandelaars hun kilometers kunnen maken.” Maar ook kleine ommetjes zijn mogelijk. De routes krijgen informatieborden en bewegwijzering via paaltjes en er worden plattegronden gemaakt, zodat wandelaars zelf een tocht(je) kunnen uitstippelen.

Boeren

SLZ legt geen nieuwe wegen aan, maar stelt routes samen over bestaande paden en weggetjes, vertelt Geluk. “Bijvoorbeeld langs water en over akkers. Hierover gaan we in gesprek met de betreffende agrariërs.” Boeren moeten hiervoor een stukje land beschikbaar stellen, maar daartoe zijn er aardig wat bereid, weet Geluk uit ervaring door de aanleg van wandelnetwerken in andere gemeenten. “Ze krijgen er een kleine vergoeding voor, maar daarvan worden ze niet rijk. De meeste agrariërs werken mee vanwege het maatschappelijk belang van het publiek kunnen laten zien wat er groeit en bloeit bij hun bedrijf.”

Verhaal

De gemeente Reimerswaal en provincie Zeeland, via het Plattelands Ontwikkeling Programma en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, ondersteunen de aanleg van het wandelnetwerk. Zo’n verzameling routes legt het landschappelijke en cultuurhistorische verhaal van een gebied bloot voor toeristen en inwoners. “Een wandelnetwerk kan ook een economische impuls aan het gebied geven. Het is leuk als bezoekers, bijvoorbeeld op hun camping of bij een bed en breakfast, kunnen zien waar zij kunnen wandelen in de omgeving.”

Steegjes

Op woensdagavond 27 januari houdt SLZ een digitale startbijeenkomst met aangemelde inwoners die willen meedenken over de routes en later wellicht willen helpen met de realisatie en het onderhoud. “We hebben al zo’n veertig aanmeldingen, dus dat is hartstikke veel. Mensen vinden het gelukkig leuk om mee te denken, dat merkten we in andere gemeenten ook. Daar zijn we blij mee, want bewoners weten waar de interessant tussendoor-paadjes, steegjes en achteraf-weggetjes die naar mooie plekjes leiden zijn.” 

Aanmelden voor de startbijeenkomst kan nog tot woensdag 20 januari door te mailen naar info@landschapsbeheerzeeland.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief