Jacques Boonman van Podium Reimerswaal
Jacques Boonman van Podium Reimerswaal Foto: Hans Colijn

Podium Reimerswaal vreest voor ‘kwakkelen tot zomer’

Door: Britta Janssen Algemeen

RILLAND - Jacques Boonman van Podium Reimerswaal vindt de verlengde lockdown een drama voor de cultuursector. Hij verwacht dat het tot aan de zomer kwakkelen blijft en mist alle reuring verschrikkelijk. 

“Het is pappen en nathouden, een drama”, zegt Boonman. “Voorstellingen van vorig jaar zijn verzet naar dit voorjaar en moeten nu weer verplaatst worden. Ook krijgen we alweer nieuw aanbod binnen, maar wat kan je plannen? Mogen we straks weer dertig mensen ontvangen, of tachtig? We hadden vorig jaar twee keer dertig bezoekers voor de productie ‘Janis’. Dat was fijn, maar ook een sfeerloze bedoening zonder de horeca. Mensen gaan direct na de voorstelling weer weg, waardoor het geen écht uitje is. Zo afstandelijk ook, achter zo’n mondmasker.”

Subsidie

Boonman heeft het druk met mailen en tickets terugbetalen. “We kunnen ons hoofd boven water houden dankzij subsidie. De gemeente Reimerswaal heeft 70.000 euro gekregen voor de cultuursector en daar ontvangen wij ook iets van. Op onze sponsoren en adverteerders hebben we geen beroep gedaan en we hebben ook geen programmaboekje uitgegeven, maar dat scheelt wel 30.000 euro aan inkomsten.”

Een voordeel voor Podium Reimerswaal is dat zij geen gebouwen bezit, maar huurt. “We hebben gelukkig weinig vaste kosten. Ik vind het erg voor de artiesten en technici. Beginnende artiesten, die net van de Kleinkunstacademie af komen, werken nu in de supermarkt of zorg.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief