Vrijwilliger Anne Flour: ‘Taal is zo belangrijk om te kunnen integreren’
<p>Anne Flour is onder meer taalcoach bij &#39;t Gilde de Bevelanden.</p>

Anne Flour is onder meer taalcoach bij 't Gilde de Bevelanden.

(Foto: Coby Weijers)

Vrijwilliger Anne Flour: ‘Taal is zo belangrijk om te kunnen integreren’

GOES - Taal is van levensbelang als je je wil redden in de maatschappij. Samenspraak helpt mensen om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen.


Anne Flour is met Loeki Cornelisse coördinator van het project van ‘t Gilde de Bevelanden. Ze werkt ook als taalcoach. “Met mensen van allerlei rangen en standen. Ik was klaar met werken, maar wilde niet achter de geraniums. Ik heb altijd een commerciële functie gehad en wilde nu mijn medemens helpen.” 

Geen les

Samenspraak trok haar aan, omdat ze het belangrijk vindt dat mensen goed integreren. “En taal is dan zo belangrijk.” De taalcoaches bezoeken elke week mensen die naar Nederland zijn gekomen en zich voorbereiden op een inburgeringsexamen of taaltoets. “Soms ben je met grammatica bezig, maar vaak zijn het keukentafelgesprekken. Het gaat dan over praktische zaken. Hoewel het er soms op lijkt, geven wij geen les.” Ze komen bij de gezinnen thuis, maar spreken (als het kan) ook af in de bibliotheek. “Daar is het rustiger, zeker als er kleine kinderen thuis zijn.” 

Dankbaar

Ze vindt het dankbaar werk. “Zeker als iemand zijn stinkende best doet en progressie maakt.” Soms ontstaat er een band tussen Flour en degenen waar ze per keer zo’n anderhalf uur zit. “Het is mooi als je ze ziet groeien. Als je eenmaal lekker kunt praten met elkaar, kan er iets ontstaan.” 

‘t Gilde heeft ongeveer dertig taalcoaches, maar zo’n vijftig ‘taalvragers’. Flour kan dan ook collega’s gebruiken. Meer informatie over Samenspraak en andere projecten van ‘t Gilde op www.gildedebevelanden.nl.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief