Vrijheidsstrijders ontvangen Four Freedoms Awards
<p>De ceremonie van een eerdere uitreiking van de Four Freedoms Awards in Middelburg.</p>

De ceremonie van een eerdere uitreiking van de Four Freedoms Awards in Middelburg.

(Archieffoto: Eugène de Kok)

Vrijheidsstrijders ontvangen Four Freedoms Awards

MIDDELBURG - Op woensdag 31 maart vindt de uitreiking van de uitgestelde Four Freedoms Awards 2020 plaats. Deze onderscheidingen gaan naar de Filipijnse journalist Maria Ressa, presentator en wereldverbeteraar Sander de Kramer (Sunday Foundation), Religions for Peace (Azza Karam), de burgemeester van Palermo Leoluca Orlando en de Verenigde Naties (António Guterres).


Deze bijzondere mensen en organisaties krijgen een prijs, omdat zij zich met grote toewijding hebben ingezet voor de vier vrijheden van de voormalige Amerikaanse president Roosevelt. 

Vragen

Na de officiële ceremonie is er vanuit Middelburg een live programma waarin jongeren in gesprek gaan met de vrijheidsstrijders en kijkers online vragen kunnen stellen. Om 13.00 uur start de wereldpremière van het eerbetoon aan de laureaten van 2020 in de vorm van een speciale docu-filmvertoning. Aansluitend vindt om 14.00 uur de live uitzending plaats van de Meet-up vanuit de Nieuwe Kerk in Middelburg waarbij de laureaten in gesprek gaan met jonge mensen. Schrijver en journalist Joris Luyendijk presenteert de Meet-up en sprekers van Vrijheidscolleges Natascha van Weezel, Simone Weimans, Massih Hutak en Joris Linssen reflecteren op het werk van de laureaten. Ook gaan ze in gesprek met de jongeren over hun visie op vrijheid. Publiek kan live vragen stellen via de chatroom.

Vrees

Voorzitter van de Roosevelt Foundation en commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman: “Ik ben blij dat we in de huidige omstandigheden de awards alsnog kunnen uitreiken. De woorden van Roosevelt blijven namelijk onverminderd gelden. Zeker in deze tijd zijn we ons extra bewust van het belang van, met name, de vrijwaring van vrees en gebrek. En niet voor niets is de Four Freedoms Award voor de Verenigde Naties. Juist ook in de bestrijding van de coronapandemie – waar de neiging om alleen voor het eigen volk te kiezen sterk is – redden we het alleen als landen de handen ineen slaan en elkaar steunen.” 

Vier

De Roosevelt Four Freedoms Awards worden sinds 1982 elke twee jaar uitgereikt aan mensen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de vier essentiële vrijheden die de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt omschreef in zijn historische Four Freedoms speech in 1941. Roosevelt stelde dat het voor een duurzame democratie noodzakelijk is dat iedereen, overal in de wereld, recht heeft op vier fundamentele mensenrechten: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Eerdere laureaten zijn onder anderen Angela Merkel, Malala Yousafzai, Nelson Mandela en Artsen zonder Grenzen.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;