<p>Juli&euml;tte Tews (l) en burgemeester Jos&eacute; van Egmond kruisen de degens tegen zwerfvuil.</p>

Juliëtte Tews (l) en burgemeester José van Egmond kruisen de degens tegen zwerfvuil.

(Foto: Britta Janssen)

Burgemeester José van Egmond en inwoonster Juliëtte Tews maken Kruiningen beetje schoner

KRUININGEN - Wanneer burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal met inwoners zwerfafval opruimt, verzamelt ze ook tips om troep op straat en in het groen tegen te gaan. Zo heeft Juliëtte Tews uit Kruiningen, met wie Van Egmond vorige week een opschoonronde liep, ook suggesties. “De groenstrook langs de doorgaande weg bij het dorp ligt vaak vol met afval. Kan daar geen blikvanger komen?”, vraagt Tews. “Goed idee!”, antwoordt Van Egmond meteen.


Sinds kort gaat de burgemeester wekelijks, vaak op woensdag- en vrijdagmiddag, met een inwoner op pad om - gewapend met prikstok en vuilniszak - zwerfvuil op te ruimen. Ze vindt het belangrijk en leuk om op informele wijze met inwoners te praten over wat hen bezighoudt. 

Ontmoeten

Daarvoor bedacht ze eerder al een spreekuur. In alle dorpen ontving ze mensen die vragen hadden of hun hart wilden luchten, zonder dat aanmelden nodig was. “Ik wilde de spreekuren evalueren en toen brak het coronavirus uit.” Het zette haar aan het denken over een alternatief om inwoners toch persoonlijk te kunnen ontmoeten. “Zij zijn mijn ogen en oren.” Ze kwam uit bij ‘praten en prikken met de burgemeester’. “Zo kan ik dichtbij de mensen zijn, horen wat er leeft en we doen samen nog iets nuttigs ook.” 

Schoon

Inmiddels hebben al genoeg mensen zich aangemeld om de komende tijd samen opruimrondes te lopen, vertelt Van Egmond. Juliëtte Tews is een van hen. “Ik vond dit meteen een goed initiatief, want het is belangrijk dat de omgeving schoon is. Als ik met mijn hond Jean wandel en ik zie afval rondslingeren, dan stoort me dat.” De dames kruisen dan ook enthousiast de degens om het zwerfafval aan te pakken. 

Vuilnisbakken

Kletsend over van alles en nog wat grijpt het duo met de prikkers papiertjes, sigarettenpeuken, blikjes en zelfs mondkapjes. “Je wordt heel alert op afval als je dit vaker doet”, zegt Van Egmond. Het verbaast haar hoeveel blikjes en peuken er op straat liggen. Tews vertrouwt erop dat de invoering van statiegeld op blikjes, per 31 december 2022, de hoeveelheid zwerfafval vermindert. Ze zegt tegen de burgemeester dat meer vuilnisbakken in de openbare ruimte ook geen overbodige luxe zou zijn. “Dat neem ik mee naar het gemeentehuis”, reageert Van Egmond. “Er zit ongetwijfeld een idee achter de hoeveelheid vuilnisbakken.” 

Boos

Aangekomen in het parkje bij de Johanneskerk zien ze veel rommel bij het bankje liggen. “En glas! Dat maakt me boos”, zegt Tews. “Als je hond erin stapt, heb je een groot probleem.” 

De twee krijgen complimenten voor hun inzet van voorbijgangers. Ze hopen dat meer mensen gaan opruimen en minder mensen troep op straat gooien. Beiden geloven daarbij in het goede voorbeeld geven en positief gedrag belonen. Daarom vindt de burgemeester Tews’ suggestie voor dispensers met hondenpoepzakjes bij uitlaatplekken een goede. “Overlast van hondenpoep is een moeilijk op te lossen probleem. Daarover krijg ik veel berichten bij mijn oproep om samen te prikken. Aan de andere kant hoor ik ook van veel mensen dat zij er regelmatig met het gezin op uitgaan om afval op te ruimen.” Voor inwoners die ook zwerfafval willen opruimen heeft de gemeente Reimerswaal opruimsets te leen.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;

Vacatures

Werken en leren

Middelburg

Verzorgenden IG

Krabbendijke / Goes

Jobdate

Zandvliet

Projectmanager

Vlissingen

Allround medewerker machinebouw

Goes