Marjolein Sinke, Sarina Walhout en Judith van de Plasse van Jump&Move.
Marjolein Sinke, Sarina Walhout en Judith van de Plasse van Jump&Move. Foto: Coby Weijers

VZOS in Yerseke gaat door als Jump&Move

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE - Tien meter archief is er van gymvereniging VZOS in Yerseke, opgericht in 1894. Daar komen geen meters meer bij, maar de club gaat niet helemaal verloren. Een tijd zag het daar wel naar uit, voornamelijk wegens het gebrek aan instructeurs, maar dankzij maandenlange inspanningen, van vooral voorzitter Marjolein Sinke, maakt de vereniging een doorstart. Onder een nieuwe naam. “Om van het stoffige imago af te komen”, vertelt Sinke. Als Jump&Move wil de club meer sporten aanbieden dan alleen turnen en gym.

De vereniging heeft in Mariska Louwerse, Sarina Walhout en Cora Bot nieuwe bestuursleden, maar begint qua leden op nul. “Er is een groepje dames overgebleven, waaruit de nieuwe bestuursleden zijn voorgekomen, maar de jeugd staat in de wacht. Iedereen moet opnieuw lid worden. Dat is spannend. Maar al hebben we in het begin maar vijf leden, dan gaan we met die groep aan de slag, in de hoop dat er leden bijkomen.”

Trainers

Jump&Move heeft bij de opbouw van de organisatie hulp van een sportinformateur. Via sportkoepel NOC*NSF en SportZeeland is Sinke bij deze persoon uitgekomen. “De sportinformateur wordt betaald vanuit het Sportakkoord en hij helpt ons ontzettend goed.” Doordat hij verder van de club afstaat, kan hij soms beter knopen doorhakken. “Hij zegt bijvoorbeeld dat als ouders willen dat hun kinderen kunnen sporten, het belangrijk is dat ouders helpen.” Om vrijwilligers aan te trekken, zijn enthousiaste trainers onontbeerlijk, zegt Sinke. “Gelukkig hebben we nu twee nieuwe lesgevers. De ene komt uit Krabbendijke en gaat turnles geven en de andere komt van Walcheren voor freerunning.” Voor nu is het afwachten wanneer er meer mogelijkheden komen om te sporten. Dan kan Jump&Move officieel van start. “Als ouders en andere Yersekenaren proeven hoeveel plezier de kinderen in het bewegen hebben, worden ze hopelijk enthousiast om vrijwilliger te worden.”

Stoffig imago

Als een soort wanhoopsdaad schreef Sinke vorig jaar een brief naar NOC*NSF. “Het bestuur was uitgeblust en we kwamen niet meer verder dan de vereniging maar op te heffen. Maar dat vond ik zó zonde. Dan zou Yerseke bijna niets meer hebben voor de jeugd om te bewegen. Daarom besloot ik nog één poging te wagen en vroeg NOC*NSF om hulp. Ik kreeg in no-time een positief antwoord.” Zo kwam ze bij de sportinformateur terecht. “Ik vroeg de andere bestuursleden er nog even samen de schouders onder te zetten en dat hebben ze gedaan. We hadden allemaal een rotgevoel om de club na 126 jaar op te heffen. In de jaren ‘70 hadden we 500, 600 leden. Iedereen zat op gym.” De naam gaat nu wel verloren. “Daarover hebben we lang nagedacht, maar het stoffige imago moet van de vereniging af. Uit alle inzendingen is Jump&Move als beste naam gekozen.”

Sterker

Jump&Move wil allerlei sporten gaan aanbieden, afhankelijk van de vraag. “De coronacrisis maakt het belang van bewegen zichtbaarder. We willen ons richten op bijvoorbeeld motorische vaardigheden, want je ziet nu vaker dan vroeger dat een kind bij de handstand door zijn armen zakt. Van sporten word je sterker en je zelfvertrouwen groeit, het geeft plezier en levert vriendschappen op. We streven naar een balans tussen plezier hebben en nieuwe dingen leren.”

Kijk voor meer informatie op de Facebook-pagina van Jump&Move.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief