Ode aan het dorp: ‘Héél Wemeldinge is mooi’
<p>Ko en Truus de Bourgraaf zijn verknocht aan Wemeldinge.</p>

Ko en Truus de Bourgraaf zijn verknocht aan Wemeldinge.

(Foto: Britta Janssen)

Ode aan het dorp: ‘Héél Wemeldinge is mooi’

WEMELDINGE - Ko de Bourgraaf is geboren en getogen in Wemeldinge en wil er nooit meer weg. Zijn echtgenote Truus woont er niet al haar hele leven, maar is ook verknocht aan het Oosterscheldedorp. “Héél Wemeldinge is mooi”, vinden ze.

“Vroeger kende je iedereen hier”, vertelt Ko over de charmes van het dorpsleven. Dat is met de ‘buutendiekers’ erbij minder geworden, maar er zijn nog genoeg bekende gezichten, zeker van de generatie van Ko en Truus. Zo zijn er dorpsgenoten met wie Ko al zijn hele leven bevriend is. Aan de andere kant kennen waarschijnlijk meer mensen Ko, dan hij zelf denkt. “Pas vroeg iemand, die hier nog niet zo lang woont, naar de oude slager”, vertelt dochter Anita. “Dat is mijn vader, zei ik. Zo is bijna iedereen hier familie van elkaar.”


Zoals Ko al zijn leven lang in Wemeldinge woont, zo is hij ook bijna zijn hele leven slager geweest. Als 5-jarig jongetje ging hij al met zijn vader mee naar slachtingen aan huis. Later nam hij de zaak over en na zijn pensionering bleef Ko, die de slagerij had overgedaan aan Eduard Mieras, graag ochtendjes helpen. Tot corona. Dat mist hij wel. Zoals Wemeldinge voor Ko het mooist dorp is, is slager het mooiste vak. “Wat De Bourgraaf snijdt, is kwaliteit.” Zijn ogen beginnen te twinkelen bij het uitspreken van de aloude slogan. Met zoveel plezier in werk en dorp hoefden vakanties voor hem niet per se. “Hij genoot er wel van, hoor’, zegt Truus. “Maar zodra we thuis waren, trok hij zijn witte jas aan en ging naar de slagerij.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;