<p>Han de Leeuw op een van de leuke plekjes in Rilland.</p>

Han de Leeuw op een van de leuke plekjes in Rilland.

(Foto: Coby Weijers)

‘We hopen straks in de nieuwe appartementen bij de kerktoren te wonen’

RILLAND - Wat Rilland allemaal te bieden heeft, mag van Han de Leeuw best wat bekender worden. Historische gebouwen, mooie natuur en winkels, het is er allemaal. In verschillende vrijwilligersfuncties werkt De Leeuw ook aan de promotie van zijn dorp. Zo denkt hij mee over een nieuwe wandelroute voor Rilland van Stichting Landschapsbeheer Zeeland. “Rilland is een leuk dorp. Ik woon hier met veel plezier en heb echt nog nooit gedacht dat ik ergens anders wilde wonen.”

In zijn jonge jaren woonde Han de Leeuw (65) zo’n negen jaar in Krabbendijke, maar hij is geboren in Rilland en voelt zich ook een echte Rillander. Hij interesseert zich voor de geschiedenis van het dorp en zet zich er op allerlei manieren voor in. Enthousiast vertelt hij over bijvoorbeeld het voormalige gemeentehuis en klooster en over monumentale boerderijen die zijn dorp rijk is. “En wist je dat de vliedberg eigenlijk een hollestelle is? Het verschil is dat in een hollestelle water staat. Een vliedberg bevat geen water.” Hollestelles werden vroeger gebruikt als drinkput voor het vee. “In deze hollestelle stond veel water vroeger. In de strenge winter van 1963 heb ik er nog op geschaatst.”


Toen Han in 1978 trouwde met de uit Utrecht afkomstige Riet, gingen ze samen in Rilland wonen. De twee ontmoetten elkaar op vakantie. “Na ons trouwen verhuisde Riet van hartje Utrecht helemaal naar Zeeland.” Ook zij is nu thuis in Rilland, vertelt Han. “We hopen straks in de nieuwe appartementen bij de kerktoren te kunnen wonen.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;