<p>Groep 5 en groep 6 staan in de wilgentunnel op een deel van de nieuwe snippers. </p>

Groep 5 en groep 6 staan in de wilgentunnel op een deel van de nieuwe snippers.

De Klimroos wordt steeds groener

KRABBENDIJKE - Kokkerellen met houtsnippers kunnen de leerlingen van basisschool De Klimroos in Krabbendijke nu ook. Er is 35 kuub aan snippers gestort op het schoolplein en die lading is met vele helpende handen gelost tussen de bomen en struiken en bij de speeltoestellen. De kinderen laten er nu hun fantasie op los. “’Kijk juf, er zitten rode stukjes tussen!’, roepen de kinderen’”, vertelt juf Elise van groep 3/4. “Zo ontwikkelen ze zich spelenderwijs.”


De Klimroos vindt buitenles belangrijk en de school wordt steeds groener. “Ter ere van het vijftigjarig bestaan van de gemeente Reimerswaal konden er vorig jaar initiatieven aandragen worden voor een financiële bijdrage”, vertelt juf Elise. “Wij vroegen echter niet om geld, maar maakten een gedicht waarin we vroegen om houtsnippers. De gemeente vond dit een leuk idee en stemde hiermee in.”

Eind maart was het zover: een ‘snipperdag’ voor de kleuters tot en met de directeur. “Het was geen extra vrije dag, maar er is juist hard gewerkt. Een gigantisch grote bak houtsnippers is op het schoolplein gestort. We hadden hulp gevraagd van leerlingen, leerkrachten, ouders, familie en vrienden en het was ongekend hoeveel mensen er kwamen. Ze namen allerlei materialen mee, van sneeuwschep tot graafmachine, kruiwagen en kiepkar. Binnen twee uur lagen alle snippers op hun plaats.”

Prijzen

De snippers hebben meerdere voordelen. Kinderen vallen er zachter op dan op stenen, je kunt er mee spelen en het is voeding voor de bodem. “De snippers liggen onder meer bij de wilgentunnel, gemaakt van knotwilgen, die we nog verder willen afmaken. Binnenkort komen er ook nog andere spullen, zoals gereedschap in het tuinhuis voor de moestuin, een insectenhotel bij de bloementuin en een windwijzer bij het amfitheater van het buitenleslokaal.” In het ronde amfitheater kunnen de kinderen op drie etages zitten, zodat ze de les goed kunnen volgen. Ze leren er van alles, want ieder vak leent zich volgens juf Elise voor een buitenles. Volgende week dinsdag is het Nationale Buitenlesdag, maar bij De Klimroos leren de kinderen het hele jaar door regelmatig op en rond het schoolplein. “Kinderen kunnen zó veel leren buiten en je beweegt er gelijk bij. Ook de frisse lucht is goed”, vertelt de juf, nadat ze net met de groep in de tuin heeft gewerkt. “We hebben gesnoeid, onkruid gewied en zaadjes geplant voor onder meer broccoli en wortelen. Leren door te dóen.”

Met hun groene ideeën viel De Klimroos al eens in de prijzen. Zo won de school met een ontwerpwedstrijd van natuureducatieorganisatie IVN Zeeland 1500 euro voor een voedselplek, waar leerlingen ontdekken hoe voedsel groeit. “Na de houtsnippers hebben we alweer een nieuwe wens, maar die houden we nog even geheim. Eerst weer een wedstrijd winnen, haha.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;