<p>De grond ligt al jaren braak.</p>

De grond ligt al jaren braak.

(Foto: Coby Weijers)

Raad besluit over uitbreiding fruitbedrijf Krabbendijke

KRABBENDIJKE - De gemeenteraad van Reimerswaal besluit dinsdag 20 april over de uitbreiding van fruitbedrijf Vogelaar Vredehof in Krabbendijke. Verschillende gemeenteraadsleden - en omwonende insprekers - uitten in een vergadering vorige week vragen en zorgen over het plan, met name over brandveiligheid en geluidsoverlast. Wethouder Maarten Both stelde dat de uitbreiding binnen alle normen valt.


De gemeenteraad besprak vorige week het aanpassen van bestemmingsplan ‘Kelders, Krabbendijke’ voor de bedrijfsuitbreiding en bouw van twee woningen op het terrein van de voormalige gemeentelijke gasfabriek in hartje Krabbendijke. De naam verwijst naar de groothandel van Kelders Dakmaterialen die vroeger, na de sluiting van de gasfabriek, te vinden was op het terrein aan de Johan Willem Frisostraat. Deze grond ligt nu al jaren braak. 

Het nieuwe plan biedt volgens het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders ‘een goede balans tussen de belangen van het fruitbedrijf en de omwonenden’, staat in het voorstel aan de gemeenteraad. Er komt een geluidsscherm tussen het bedrijf en de woning aan de Oude Rijksweg 13.

Bouwhoogte

Bij de vergadering vorige week vertelden twee omwonenden dat door de bedrijfsuitbreiding loodsen dichterbij bij de woningen komen te staan. “De kisten staan nu zo’n vijftig meter van onze achtergevel en straks komt de achterkant van de loods ongeveer 25 meter dichterbij”, aldus een van de insprekende omwonenden. “Er zijn eerder al twee geluidsschermen geplaatst en dat is super, maar we horen nog steeds de koelmotoren.” De andere inspreker zei ook geluidshinder te ervaren. Daarnaast baart de bouwhoogte hem zorgen. “De maximale hoogte mag zestien meter en tien centimeter zijn. Dat is bijna net zo hoog als de kerk.” Zo’n hoge bebouwing steekt lelijk af bij de huizen, vreest hij. Ook meerdere raadsleden vinden zestien meter hoog. De wethouder erkent dat er wellicht een hoger gebouw dichterbij de woningen komt te staan. “Maar de hoogte past in het gebied”, stelt Both. “En er is geluidsonderzoek uitgevoerd en Vogelaar Vredehof moet aan de geluidsnormen voldoen. Dat zullen we toetsen. Meer of minder kan ik daar niet van maken.”

Brandveiligheid

Over de brandveiligheid zegt de wethouder dat die getoetst is. Hij benadrukt dat het fruitbedrijf nieuwe kistenopslag inpandig moet organiseren. Dieuwke Louwrink (PvdA) zou graag zien dat alle kisten in loodsen komen te staan voor meer brandveiligheid. Het overgangsrecht voor het fruitbedrijf maakt dat de gemeente dit niet kan afdwingen, aldus de wethouder. “Het bedrijf slaat al tientallen jaren kisten buiten op en maakt daardoor aanspraak op het overgangsrecht. Dat kunnen we het bedrijf niet ontnemen. Maar voor de nieuwe opslag zien we er streng op toe dat dit binnen gebeurt.”

De twee omwonenden vonden ook dat de gemeente duidelijker moet communiceren over een ‘groot plan als dit middenin een dorp’ en omwonenden meer moet betrekken bij de planvorming. “Kom eens langs op de koffie om hier een kijkje te nemen”, nodigde een van de insprekers de wethouder uit. “Dat zal ik doen”, beloofde Both.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;