<p>Martijn Kooijman is eigenaar van AAproTec.</p>

Martijn Kooijman is eigenaar van AAproTec.

‘Het is de laatste zeven jaar hard gegaan’

In de tweewekelijkse rubriek ‘Aan de keukentafel met...’ vertelt dit keer ondernemer Martijn Kooijman, eigenaar van AAproTec, over zijn werk en leven.


Martijn, wil je jezelf eens voorstellen aan de lezers?

“Zeker! Ik ben Martijn Kooijman, de oprichter van AAproTec. Ik begon het bedrijf in 2009, ben geboren in 1984 en nu dus 37. Woon in Goes, maar ben geboren in Utrecht. Ik ben dus geen echte Zeeuw. We kwamen naar Zeeland toen ik 15 was. Mijn vader nam hier toen een winkel over. Ik ben getrouwd en ben vader van zes kinderen: vier jongens en twee meisjes, in de leeftijd van 2 tot 15. Het is wat je noemt een gezellige boel!”

En je hobby’s?

“Die heb ik ook! Als ondernemer zeg ik dan toch eerst dat mijn werk óók mijn hobby is. Dat was zeker de eerste jaren zo, toen zestig tot tachtig uur werken per week geen uitzondering was. Dan kom je aan andere dingen nauwelijks toe. Maar ik heb sowieso veel affiniteit met techniek, ook hobbymatig. Dat gaat van elektrotechniek tot softwareprogrammering. Als ik dingen zie wil ik graag weten hoe ze werken. Daarnaast maak ik ook graag muziek. Ik speel al orgel vanaf mijn zesde.”

Dat is jong! Wat voor kind was je vroeger?

“Ik was altijd vrij rustig, ook als puber. Ik zocht uitersten niet op. Dat komt misschien ook wel omdat ik de oudste was, thuis. Toen we in Goes kwamen wonen ging ik net naar MAVO 4. Ik had niet zoveel zin in leren. Na de MAVO ben ik dan ook meteen gaan werken, in de installatietechniek. Naast mijn werk volgde ik toen nog wel een opleiding in elektrotechniek.”

Bevalt het je goed in Zeeland, of zou je ooit terugwillen naar de Randstad?

“Het bevalt me heel goed zelfs! Ik wil niet terug. De Randstad is me toch iets te druk eerlijk gezegd. Toen ik twee was verhuisden we naar Katwijk aan Zee. Je zou denken dat dat ook maar een dorp is, maar het was er toch duidelijk anders dan hier. Bijna tegen Leiden aangebouwd komen er ieder half uur vliegtuigen over en bij Katwijk zelf sta je ook regelmatig in de file. Daar komt bij dat mijn vrouw een Goese is en dat onze kinderen hier fijn opgroeien. Laat ons maar lekker in Zeeland wonen hoor. We komen overigens ook graag op de Veluwe. Vakanties brengen we bijna altijd door in Nederland. Dit jaar gaan we ook weer naar Nunspeet. Heerlijk op een park, met veel activiteiten voor de kinderen, als ze lekker bezig kunnen zijn, hebben pa en ma ook vakantie.”

Welke winkel had je vader???

“Kaaswinkel Weydeland op de Kreukelmarkt. Die heeft hij nog steeds. Ik heb nooit de ambitie gehad om in zijn voetsporen te treden binnen de winkel, omdat ik meer voelde voor de wereld van techniek, maar het commerciële heb ik wel een beetje van mijn vader, denk ik. Ik heb overigens wel veel in de winkel gewerkt vroeger. Dat zou ik nog steeds met plezier doen.”

Geen overname door jou dus. Hoe kwam je op het idee van AAproTec?

“Ik werkte bij Hogazon in Heinkenszand. Ik deed er onder meer de planning en verkoop van zonweringen. In de periode 2008-2009 waren we daarnaast druk bezig met het opzetten van een tak in deurautomatisering. Dat hadden we net op poten gezet. Alle contacten met leveranciers waren er al. Toen het bedrijf in 2009 failliet ging moest ik op zoek naar iets anders. Ik heb toen een goed gesprek gehad met mijn vrouw en stelde voor het dan maar zelf te gaan doen. Zij vond dat ik dat gewoon moest doen, als ik dat echt wilde, en gaf aan dat ze me zou steunen. Toen zijn we dus van start gegaan. Er was van meet af aan al een oud-collega bij. We zijn het bedrijf dus eigenlijk met z’n tweeën begonnen. In 2014 waren we met z’n vieren en nu, ruim elf jaar later, zijn we met ruim dertig mensen. Het is de laatste zeven jaar wel hard gegaan.”

Is je vrouw ook betrokken bij de zaak?

“Ja, AAproTec is van ons samen. Ik begon als eenmanszaak, zonder al te grote ambities. Ik wilde het werk vooral goed en zorgvuldig doen, en ons gezin kunnen onderhouden. Maar juist door de focus op kwaliteit, en ook door persoonlijke ontwikkeling, kwam de groei uiteindelijk tóch. Daardoor is mijn rol wel veranderd. Waar ik in het begin een van de monteurs was ben ik nu meer directeur, of leidinggevende. Maar zo voelt het nog steeds niet echt hoor, we doen het nog steeds met z’n allen, als het nodig is, schroef ik gewoon mee”

Welk aspect van je werk vind je het allerleukst?

“De technische uitdagingen. Hoe complexer een probleem, hoe mooier. Maar ik ben dingen in de loop van de tijd natuurlijk wel anders gaan doen. Tot de periode 2016-2017 nam ik wel erg veel hooi op mijn vork. Daar heb ik van geleerd. Ik probeer me nu ook bewust af te sluiten voor bepaalde dingen, me niet overal mee te bemoeien en verantwoordelijkheden te delen. Belangrijk is dat je zelf constant openstaat om te leren en te verbeteren.”

Hebben jullie veel last gehad van de coronacrisis?

“Nee. In maart 2020 schrokken wij natuurlijk ook, net als iedereen. Toen dacht ik natuurlijk ook na over mogelijke noodscenario’s. Dat alles duurde een week of twee, toen zagen veel bedrijven waaraan wij leveren dat het allemaal behoorlijk lang zou gaan duren, en waren wij weer gewoon welkom om deuren te komen vervangen, repareren of installeren. Daarna werd het alleen nog maar drukker, zeker in de zomermaanden. 2020 was voor ons een heel goed jaar, kan ik wel zeggen. En die lijn zet zich ook dit jaar door.”

Goed om te horen! Heel wat anders nu, onze vaste vraag: met wie zou jij zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten. Wie inspireert jou???

Ik heb echt respect voor Pieter Zwart, de CEO en mede-oprichter van Coolblue. Die man streeft zijn kernwaarden na. Het is wel een heel andere branche, maar ik zie toch parallellen. Zoals hij klanten wil verwonderen, zo willen wij dat eigenlijk ook. Maar laat ik vooral benadrukken dat ik me ook echt gezegend voel in m’n werk. Ik ben ervan overtuigd dat God stuurt in de dingen die we doen. De kracht en inzichten die ik heb, heb ik van hem ontvangen. Het is afhankelijkheid, als ik met problemen zit kan ik het bij hem neerleggen. Zo ervaar ik dat!”

PASPOORT:

Naam:
Martijn Kooijman (1984)

Functie:
Eigenaar/Directeur

Bedrijf:
AAproTec

Sinds:
2009

Hobby’s:
Techniek in de breedste zin des woords en muziek.”Ik speel al orgel vanaf mijn zesde.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief