Karel van der Linden met zijn eerste klant.
Karel van der Linden met zijn eerste klant. Foto: Jeppe Rottier

Eindelijk weer vertier op de kermis

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - De eerste kermis van Zeeland in 2021 is een feit. Nog tot en met zaterdag (3 juli) kunnen kermisliefhebbers eindelijk weer genieten van de attracties en kramen met lekkers, vier dagen lang in Kruiningen. Voor de kermisexploitanten lijkt het einde van onzekere tijden te zijn aangebroken. 

Sinds het begin van de coronacrisis hebben de kermis, en andere evenementen, op een laag pitje gestaan. Nu, zonder toegangstesten, maar met de maatregelen voor doorstroomevenementen, zoals de anderhalve meter afstand en looprichtingen, staan verscheidene exploitanten voor het eerst sinds oktober 2019 weer op de kermis.

In de periode waarin de exploitanten geen kant op konden, kregen ze weinig overheidssteun. “Er gaat veel geld naar onderhoud en keuringen, maar er komt niets binnen”, vertelt Mike Salome, medewerker bij de schiettent. Veel exploitanten waren dan ook genoodzaakt om andere manieren te vinden om geld te verdienen. Zo was één van de attracties bijna een viskraam geworden en een ander bijna een frietkraam. “Het had niet nóg drie maanden langer moeten duren. Dan was de kermis niets meer dan oud ijzer geweest.” De meeste medewerkers en exploitanten balen van hoe er met hen is omgegaan tijdens de coronacrisis, onverschillig en te makkelijk. “Wij zien de kermis niet als zomaar een evenement, maar echt als een volksfeest. De kermis bestaat al honderden jaren en attracties gaan van generatie op generatie. Pretparken als de Efteling zijn voortgekomen uit de kermis. Het zou ontzettend zonde zijn als zoiets verdwijnt.”

Jubileum

Hoewel de meesten een lastige periode achter de rug hebben, zijn de exploitanten optimistisch. Ze zijn blij dat ze weer aan de slag kunnen. Zo ook Karel van der Linden, eigenaar van de kinderdraaimolen en tevens de enige Zeeuwse exploitant op de kermis in Kruiningen. Het is dit jaar zijn vijftigste jaar in het vak. Hij vertelt financieel minder last van de crisis te hebben dan anderen, omdat hij recht heeft op AOW, maar dat hij vooral het mentale aspect van vorig jaar lastig vond. “Rond Pasen was je klaar om van start te gaan. Maar er was niets te doen, je kon niet weggaan. Dat doet iets met je.” Op de eerste dag van de kermis in Kruiningen ontving Van der Linden zijn eerste klant in tien maanden. “Dit is waar je het voor doet.”

Er staan na Kruiningen nog drie kermissen in de gemeente Reimerswaal op de planning; in Rilland van 11 tot en met 14 augustus, in Yerseke van 18 tot en met 21 augustus en in Hansweert van 23 tot en met 26 september.

BIJDRAGE JEPPE ROTTIER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief