<p>Daan Visser, Franci&euml;lla Chamuleau, L&eacute;on Jansen en Marleen Visser (vlnr) proosten op de heropening van het dorpshuis.</p>

Daan Visser, Franciëlla Chamuleau, Léon Jansen en Marleen Visser (vlnr) proosten op de heropening van het dorpshuis.

(Foto: Britta Janssen)

Het dorpshuis in Schore is herboren

SCHORE - Schore heeft weer een ontmoetingsplek. Jaren stond het dorpshuis te verkommeren, maar nu is het, na een grote verbouwing, heropend.  


Terugkijkend realiseerden Franciëlla Chamuleau, Léon Jansen en Daan Visser zich niet waaraan ze begonnen toen ze zich in 2017 opwierpen om een werkgroep te vormen voor de verbouwing van het dorpshuis in Schore. De vernieuwing, die grotendeels af is, had heel wat voeten in de aarde. “De opening gaf een voldaan gevoel”, vertellen de drie Schorenaren. “Het dorpshuis is een prachtige ontmoetingsplek geworden.”

Vrijwillige inzet

Door gebrek aan onderhoud stond het dorpshuis jaren te verpieteren, tot het onwaarschijnlijk leek dat het ooit nog tot bloei zou komen. Maar het opstellen van een dorpsvisie door de gemeente Kapelle maakte klip en klaar dat de Schorenaren hun dorpshuis niet kwijt wilden. “Op straat kom je elkaar tegenwoordig weinig meer tegen en de dorpsbewoners wilden een plek om elkaar te ontmoeten”, vertelt Visser. Daarvoor heeft het dorp zich de afgelopen jaren op allerlei manieren hard gemaakt. Inwoners meldden zich aan voor de stichting Dorpshuis Schore en de werkgroep voor de verbouwing en hielpen mee met de voorbereiding van de vernieuwing en de uitvoering ervan. Van een ontwerp maken, tot offertes opvragen en breken en schilderen. Door die enorme vrijwillige inzet is er meer gerealiseerd dan met alleen het gemeentelijke budget mogelijk was. Het leidde tot een opgeknapt dorpshuis met huiskamer waar iedereen welkom is voor een hapje en drankje, een nieuwe keuken, rouwkamer en familie- en vergaderkamer. 

Het dorpshuis, dat de naam Durpshart heeft gekregen, is open op vrijdag en zaterdag en op aanvraag. Op basis van de behoeftes bouwt de kersverse beheerder Marleen Visser, ook een Schoorse, dit uit. Bij de opening begin deze maand was het meteen gezellig druk. De werkgroep spreekt van een goed begin. Ze heeft zeker nog wensen voor het dorpshuis, zoals het aanpakken van de oude gymzaal, maar het genieten is begonnen. “De inwoners hebben deze ontmoetingsplek ontiegelijk gemist”, vertellen de drie. “De vereniging Vrouwen van Nu schonk symbolisch een klok voor het vernieuwde dorpshuis. De tijd heeft jaren stil gestaan, maar nu tikt de klok weer.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;