<p>Wim Reijnhout (l) en Frans Babijn zijn trots op hun dochters, die wandelen voor het goede doel.</p>

Wim Reijnhout (l) en Frans Babijn zijn trots op hun dochters, die wandelen voor het goede doel.

(Foto: Britta Janssen)

‘We zijn ontzettend trots op onze dochters’

WOLPHAARTSDIJK - Wim Reijnhout uit Wolphaartsdijk en Frans Babijn uit Zierikzee moedigen hun dochters zeker aan deze week. Wieteke en Lotte zamelen met hun wandelactie geld in voor onderzoek naar hersen- en spierziekten, omdat Frans en Wim hiermee geconfronteerd zijn. “Het zijn die-hards“, zegt Frans. “We zijn ontzettend trots op onze dochters.”

Bij Frans is in 2017 de spierziekte Inclusion Body Myositis (IBM) vastgesteld. Het is een aandoening die steeds erger wordt en waarvoor nog geen medicijn bestaat. “Ook over de oorzaak is nog weinig bekend”, vertelt Frans. “In Nederland hebben zo’n 250 mensen IBM. Ze zijn met medicijnonderzoek bezig en ik zit hiervoor in een werkgroep, omdat ik graag wil helpen.” Frans heeft bijvoorbeeld moeite met lopen en weinig kracht in zijn armen en handen. “Maar ik blijf positief. Ik fiets fanatiek en de fysio sla ik nooit over, ook al zijn de oefeningen niet altijd prettig.” Wieteke Van der Paal-Babijn is trots op haar vader. “Hij geeft niet op. Zo blijft hij ook zijn vrijwilligerswerk doen.”


Kauwgum

Zijn zwager Wim zit evenmin bij de pakken neer. In november kreeg hij een herseninfarct en hij heeft onder meer nog last van afasie, waardoor hij moeilijk praat. Toch staat Wim inmiddels weer op therapeutische basis voor de klas, op basisschool De Zuidvliet in Kortgene. En daar gaat hij met de fiets naartoe. “Motorisch mankeer ik niets”, vertelt Wim. Hij was altijd al veel in beweging. Hij heeft marathons op zijn naam staan en in 2010 fietsten Frans en Wim samen naar Rome. In 28 dagen legden ze 2323 kilometer af tot op het Sint Pietersplein. Wim zweert nog steeds bij veel bewegen en gaat er ook graag op uit met hond Thommy. “Bewegen is goed voor je hersenen. Stel, je zit ergens over na te denken en je komt er niet uit. Als je dan opstaat en een eindje loopt, weet je het vaak weer. Ik denk echt dat dat aan het bewegen ligt. Bewegen is goed voor de doorbloeding, ook in je brein.” Daarom is meester Wim een voorstander van bewegend leren in het onderwijs. “Kinderen mogen bij mij ook kauwgum kauwen in de klas. Vroeger was ik de enige meester die dat goed vond, haha.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;

Vacatures

Meerdere vacatures

Steenbergen

Carrière in de thuiszorg

West-Brabant

Assistent-Accountants

Roosendaal en Sint-Maartensdijk

Verzorgende IG

Goes

Automonteur

Goes