Deze Belgische familie geniet van een visje met uitzicht op de haven.
Deze Belgische familie geniet van een visje met uitzicht op de haven. (Foto: Britta Janssen)

‘Mossel- en Oesterboulevard in Yerseke trekt de hele zomer bezoekers’

YERSEKE - De Mossel- en Oesterboulevard in Yerseke is tot en met 29 september dagelijks te bezoeken. Op woensdag zijn er extra activiteiten, onder de naam ‘Mosseldag’. Zo is aan de Havendijk, uitkijkend op de oesterputten en kotters op de Oosterschelde, de expositie ‘Zeeuws Meisje #broederschap’ van Rem van den Bosch te zien.


Belgische bezoekers namen afgelopen woensdag de gelegenheid van hun nationale feestdag te baat om langs de Mossel- en Oesterboulevard te flaneren. Deze dagelijkse activiteiten, die de massale eendaagse Mosseldag vervangen, moeten ook de Zeeuwen zelf aantrekken en Nederlanders die vakantie vieren in eigen land, vertelt de Reimerswaalse wethouder Kees Verburg. “Je kunt hier met het hele gezin mosselen en oesters proeven en gelijk leren hoe ze gekweekt worden.”

Onderdeel van de boulevard is de tentoonstelling van Rem van den Bosch. Deze Zeeuwse fotograaf en beeldend kunstenaar blaast met zijn Zeeuws Meisje-fotoseries nieuw leven in het erfgoed van de streekdracht, met prints van oesters, mosselen en kreeft. “Zorg voor de wereld en zorg voor elkaar zijn thema’s waarover Rem bezoekers aan het denken wil zetten”, vertelt Alique van Nes, die betrokken was het vinden van deze aansprekende locatie voor de tentoonstelling. “Dit is een prachtige plek voor de expositie, want de verbondenheid met de natuur is hier heel zichtbaar. En boeren op zee is duurzaam. Je eet hier de schelpdieren uit de Oosterschelde.”

Uitsmeren

Naast de vele horecagelegenheden waar bezoekers schelpdieren kunnen eten, kunnen boulevardbezoekers onder meer mosselen vissen op de Oosterschelde met een speciale rondvaartboot en een rondleiding volgen langs de historische oesterputten. Op woensdagen zijn er ook foodtrucks, streekproductenkraampjes en wisselende activiteiten, zoals culinaire wandelingen, speurtochten voor kinderen en het kampioenschap krabbetjes vissen. In augustus maakt strandkunstenaar Tim Hoekstra met grasharken een tijdelijk kunstwerk op een zandplaat.

Een Belgische familie is op een terrasje in de haven neergestreken en geniet met uitzicht op de vissersboten van een portie kibbeling. De dochter en haar partner zijn voor het eerst in Yerseke, maar haar ouders zijn er al vaker geweest. “Ik vind het hier heel leuk, de mensen zijn erg gemoedelijk”, zegt ze. Haar ouders vertellen al van kleins af aan graag mosselen te eten. “De buren gingen vroeger regelmatig mosselen halen in Yerseke. We kunnen ze thuis ook in de supermarkt kopen, maar dat is niet hetzelfde hè.”

De Mosseldag van vroeger, waarbij Yerseke overspoeld werd door duizenden bezoekers, komt naar verwachting niet meer terug. Door de coronamaatregelen kon de Mosseldag vorig jaar niet doorgaan en is de Mossel- en Oesterboulevard opgezet. Dat is goed bevallen en daarom voor deze zomer uitgebreid naar dagelijkse activiteiten, vertelt wethouder Kees Verburg. “Waar de Mosseldag op één dag heel veel mensen trok, kun je het bezoek met de Mossel- en Oesterboulevard over de hele zomer uitsmeren.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Meerdere vacatures

Tholen

Automonteur

Goes

Meerdere vacatures

Vlissingen

Meerdere vacatures

Middelburg

Assistent-Accountants

Roosendaal en Sint-Maartensdijk