Wethouder Annebeth Evertz te midden van regenboogambassadeurs François (l) en Maxim.
Wethouder Annebeth Evertz te midden van regenboogambassadeurs François (l) en Maxim. Foto: Britta Janssen

Kapelse regenboogambassadeurs eerder gepresenteerd na commotie over zichtbaarheid

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - De gemeente Kapelle heeft dinsdagmiddag haar regenboogambassadeurs Maxim en François gepresenteerd. Dat zou oorspronkelijk pas in september gebeuren, maar door ophef over de anonimiteit van de twee schoof de gemeente dit naar voren.

François en Maxim wilden in eerste instantie vooral bereikbaar zijn voor mede-inwoners van de gemeente Kapelle uit de lhbti-gemeenschap (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgender- en intersekse personen) en niet zozeer in de media verschijnen, vertellen ze dinsdag. 

Kwetsbaar

Berichtgeving van Omroep Zeeland waarin de gemeente Kapelle aangaf dat de twee voorlopig anoniem zouden blijven, veroorzaakte commotie. “Het is nooit onze intentie geweest om de ambassadeurs geheim te houden, maar we wilden hen rustig laten beginnen”, aldus een gemeentewoordvoerder. 

“Maandagavond werden de reacties op sociale media zo erg dat ik besloot de volgende dag verder te lezen, omdat ik anders niet zou kunnen slapen”, vertelt de Kapelse wethouder Annebeth Evertz, uit wiens koker het regenboogambassadeurschap komt. Kapelle is de eerste Zeeuwse gemeente die ermee werkt. “Ik had niet verwacht dat het zóveel emoties zou oproepen. Het toont aan dat Maxim en François kwetsbaar zijn en daarvoor voel ik me verantwoordelijk. Ik ben juist hartstikke trots dat we deze twee ambassadeurs hebben.”

Omdat de heftige reacties vooral van buiten de gemeente komen, willen François en Maxim wel doorgaan met hun nieuwe functies. ‘Dit bewijst dat anders zijn dan de norm nog steeds taboe is’, zeggen zowel de beide ambassadeurs als wethouder. 

Gesprek

François en Maxim solliciteerden op de vacature voor regenboogambassadeur en zijn beiden aangesteld. Ze zetten zich in voor acceptatie van alle inwoners, waarbij iedereen zichzelf kan en mag zijn. De twee willen hierover als eerste in gesprek gaan op scholen, bij kerkgenootschappen en in verzorgingshuizen. In september zijn ze aanwezig bij de opening van een lhbti-tentoonstelling in Kapelle.
De 24-jarige François vertelt drie jaar geleden uit de kast te zijn gekomen als homoseksueel. Maxim vertelt transgender te zijn. “Ik wilde me altijd al inzetten voor de lhbti-gemeenschap en nu kan ik dat in mijn eigen gemeente doen”, legt François uit. Er is tijd nodig om hun doel van meer acceptatie te bereiken, maar beiden zijn daar positief over. “Bijvoorbeeld jongeren worden extremer in hun opvattingen”, vindt Maxim, die ook al jaren betrokken is bij het COC, de organisatie die de belangen behartigt van de lhbti-gemeenschap. “Maar de positieve kant wint het echt wel.”

Meer informatie

Maxim en François zijn voor inwoners van de gemeente Kapelle bereikbaar voor vragen via regenboogambassadeur@kapelle.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief