Afbeelding
Foto: Jeppe Rottier

‘Het lekkere weer maakt fruit zoeter’

Door: Jeppe Rottier Algemeen

YERSEKE - Een drukke periode is aangebroken voor vele fruittelers: de pluk van het fruit. Ook voor fruitteeltbedrijf Wisse in Yerseke is het plukseizoen begonnen. Na een jaar de bomen en het fruit bijhouden, is het nu tijd om daarvan de vruchten te plukken. 

Vorige week is het plukseizoen begonnen voor de meeste fruitteeltbedrijven in Kapelle en Reimerswaal. Zo ook voor fruitteler Mark Wisse. Hij zit al sinds jongs af aan in het vak en heeft het bedrijf in Yerseke van zijn vader overgenomen. Mark verbouwt in zijn boomgaarden verschillende rassen appels en peren. ‘’De zomer die we dit jaar hebben gehad was heel gunstig voor ons. Er was genoeg regen en het lekkere weer in de laatste weken voor de pluk heeft ervoor gezorgd dat het fruit zoeter van smaak is geworden.’’, zegt hij. ‘’De afgelopen week daarentegen, met buien en onweer, zijn wel een risico voor het fruit. Als er in de pluktijd nog hagelbuien vallen, zal het fruit geen tijd meer hebben om te herstellen en dat vormt een risico voor de opbrengst van het fruit.’’ 

Iedere dag is hij bezig met de bomen en het fruit, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. ‘’Het is jammer dat je de bomen altijd in de gaten moet houden en in de buurt moet zijn, waardoor je bijna niet op vakantie kunt.’’, maar dat is voor Mark bijzaak. ‘’Hoewel het soms heel druk is, heb ik geen negen tot vijf baan. In de zomer ga ik soms tussen door het werk ook even zwemmen, niet veel mensen kunnen dat. Bovendien compenseert het feit dat ik de hele dag buiten mag werken en ik kan doen wat ik het liefste doe, het weinig op vakantie kunnen dubbel en dwars.’’ Het afgelopen jaar was voor Mark en zijn vrouw Miranda niet heel anders. ‘’Waar andere mensen bijvoorbeeld thuis moesten gaan werken, kon het werk in de boomgaarden voor ons gewoon doorgaan.”, vertelt ze. Maar niet alleen qua werk en werkgelegenheid heeft het bedrijf weinig geleden. “Telkens meer mensen gingen in de coronacrisis gezonder eten, en daarmee ook meer fruit. Daardoor steeg de waarde van het fruit en hebben we er vorig jaar een mooie prijs voor gekregen.’’ Zodra de pluk voorbij is zullen de appels en peren van Mark in de supermarkt terecht komen en zal voor hem, na een weekje pauze, de snoei van de bomen weer beginnen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief