Nel Koopman werkt bij het Fruitteeltmuseum.
Nel Koopman werkt bij het Fruitteeltmuseum. Foto: Jeppe Rottier

‘Museumtuin telt ruim 200 appel- en perenrassen’

Door: Jeppe Rottier Algemeen

KAPELLE - Het ambacht van de fruitteelt wordt al jaar en dag in Kapelle en Reimerswaal uitgeoefend. Het Fruitteeltmuseum in Kapelle laat bezoekers zien hoe dat gaat en hoe het vroeger ging. Dit jaar doen ze dat voor het vijfentwintigste jaar op rij. 

Toen iets meer dan vijfentwintig jaar geleden een aantal fruittelers hun land moest opzeggen en niet langer fruit kon telen, ging ze op zoek naar een manier om de kennis en gereedschappen die ze over de jaren heen had verzameld te behouden en door te geven aan anderen. Hieruit ontstond het Fruitteeltmuseum”, aldus Nel Koopman, medewerker van het museum. ‘’Tot op heden proberen wij deze gereedschappen en kennis in dit museum zo goed mogelijk te bewaren.’’ In de tuin van het museum staan bijvoorbeeld ruim tweehonderd rassen appels en peren, om ervoor te zorgen dat de verschillende rassen fruit behouden blijven en worden er bijvoorbeeld snoeicursussen gegeven. Het museum heeft ook een wisselexpositie die veel mensen trekt. Op dit moment is er een expositie over het bedrijf van familie Van der Have. Wat het verhaal vertelt over het grote bedrijf wat destijds in Kapelle was gevestigd en waar veel Kapellenaren hebben gewerkt. ‘’Er zijn zelfs oud-werknemers die in groepjes komen om de expositie te bekijken’’, zegt Koopman. ‘’Wij willen het liefst de mensen bijbrengen wat het fruit telen inhoudt. Om die reden zouden we graag de scholen weer ontvangen. Zodat de kinderen blijven leren over de fruitteelt in hun omgeving.’’ 

Na een renovatie aan de binnen- en buitenkant van het museum die op 1 september werd afgerond is het museum, dat door Koopman en vijftig vrijwilligers onderhouden en gerund wordt, klaar om weer vol op mensen te ontvangen. ‘’We hebben vorig jaar  in de zomer wel bezoekers gehad, maar buitenom de zomer natuurlijk bijna niet. We hopen dat dat weer meer mag worden en dat de bezoeken van de grotere groepen en scholen weer mogelijk zullen worden.’’, zegt ze. ‘’Op 6 december vieren we ons vijfentwintigste jubileum en we willen 2022 graag daarvan in het teken zetten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief