Kees Verburg.
Kees Verburg. Foto: Gemeente Reimerswaal

‘Iedereen zou zich actief moeten inzetten voor de samenleving’

Door: Jessica Rovers Algemeen

HANSWEERT - Tijdens de lintjesregen in april kregen vijf inwoners van de gemeente Kapelle en vijf inwoners uit de gemeente Reimerswaal een koninklijke onderscheiding voor hun belangeloze inzet voor de samenleving. In deze rubriek laten wij hen aan het woord over het vrijwilligerswerk dat zij doen en waarom. In deel vijf is Kees Verburg uit Hansweert aan het woord.

Kees Verburg ontving zijn koninklijke onderscheiding, omdat hij meer dan twaalf jaar gemeenteraadslid is geweest in de gemeente Reimerswaal. Nu is hij wethouder voor de Partij van de Arbeid (PvdA) in Reimerswaal. Als vrijwilliger zet hij zich ook al jarenlang in voor muziekvereniging Scheldegalm in Hansweert. Vanwege zijn carrière bij Defensie ontving Kees de koninklijke onderscheiding met de zwaarden.

Grote trom
Voor Kees kwam de onderscheiding toch als een verrassing. “Ik wist natuurlijk wel dat ik daarvoor in aanmerking kwam, maar de motivatie was door mijn vrijwilligerswerk voor de muziekvereniging breder. Ik ben bestuurslid en voorzitter geweest, maar moest daarmee stoppen toen ik wethouder werd. Toch heb ik dat zo’n dertig jaar kunnen doen. Nu ben ik alleen spelend lid, ik bespeel de grote trom. Op mijn elfde ben ik begonnen met slagwerk bij Scheldegalm, dus ik ben al ruim 45 jaar betrokken bij de muziekvereniging.”

Bemoeial
Naast muziek heeft politiek ook van jongs af aan de interesse gehad van Kees. “Voordat ik gemeenteraadslid werd, ben ik acht jaar actief geweest als fractieondersteuner. Ik ben altijd wel een bemoeial en heb graag actief mee willen doen. Er zijn altijd wel dingen die beter kunnen en als dat goed uitpakt, is dat leuk. Ik hoop daarmee ook anderen te stimuleren. Mensen zouden zich actief inzetten voor de samenleving en niet alles aan de gemeente of andere instanties over moeten laten. Politiek is vaak niet tastbaar voor mensen. Er zijn workshops om mensen hierin meer wegwijs te maken, maar de stap tot raadslid is groot. Ik ben voorstander om mensen actiever bij de politiek proberen te betrekken.”

Drive
Volgens Kees is zijn drive om zich maatschappelijk in te zetten met de paplepel ingegoten. “Ik kom uit een ‘rood nest’ en dat was thuis in veel dingen merkbaar. En waar je wieg staat, zo groei je op. Ik heb bepaalde kaders meegekregen. Aan de leefbaarheid in een dorp kun je op verschillende manieren bijdragen. Scheldegalm is bijvoorbeeld niet alleen een orkest, maar verzorgt ook evenementen als de Sinterklaasintocht en het jaarlijks dweilbandfestival”. Kees ziet zijn onderscheiding vooral als een blijk van waardering. “Het geeft natuurlijk extra cachet aan wat ik doe, maar de mooiste waardering zit toch in het feit dat als je iets kunt realiseren waar mensen profijt van hebben en plezier aan beleven.”




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief