Silvia Kouwer is met 68 jaar het 'minst jonge' spelend lid van Scheldegalm.
Silvia Kouwer is met 68 jaar het 'minst jonge' spelend lid van Scheldegalm. Foto: Coby Weijers

‘Dit jubileum zegt iets over de mentaliteit in Hansweert’

Door: Britta Janssen Algemeen

HANSWEERT - Silvia Kouwer is sinds 1987 lid van de 135-jarige muziekvereniging Scheldegalm. Door de jaren heen is ze dankzij de club veel bijzondere herinneringen rijker geworden. “Zoals aan het bloemencorso, waarbij we lopend van de bloemenveiling in Aalsmeer naar het Olympisch Stadion en de Westertoren in Amsterdam muziek maakten. Ik was nog maar een halfjaar bezig op de corhoorn en kon net één noot blazen, maar tróts dat ik was! Dat vergeet ik nooit.”

Kouwers schoonzus, drumster Sanny Goetheer, is pas geleden op 76-jarige leeftijd gestopt bij Scheldegalm. Dat maakt Kouwer (68) het oudste, nog spelende lid. “Je bent nooit te oud om muziek te maken”, vindt ze.

Kouwer begon op de bugel en kwam via de corhoorn bij de althoorn terecht. Die bespeelde ze zondag ook bij het jubileumconcert. “Ik ben blij dat we na corona, waardoor er helaas vijf jeugdleden zijn opgestapt, weer kunnen optreden. Dat we ons 135-jarig bestaan kunnen vieren, maakt het extra bijzonder.” Kouwer, die ook al zo’n twaalf jaar in het bestuur zit, denkt dat deze mijlpaal bereikt is door onder meer het grote saamhorigheidsgevoel in Hansweert. “Iedereen hoort erbij en groet elkaar op straat. Als je hier komt wonen, word je meteen opgenomen”, vertelt Kouwer, die dat zelf ook ervoer toen ze jaren geleden van Kloetinge naar Hansweert verhuisde. Om het volgende jubileum te halen, probeert de club nieuwe (jonge) leden te werven. “Je maakt gezellig samen muziek, waarmee je het publiek ook weer blij maakt.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief