Meester Alfons te midden van zijn geliefde leerlingen met de uitnodigingen voor de circusshow.
Meester Alfons te midden van zijn geliefde leerlingen met de uitnodigingen voor de circusshow. Foto: Britta Janssen

Meester Alfons verlaat De Horizon: ‘Ik had het niet beter kunnen treffen’

Door: Britta Janssen Algemeen

RILLAND - Bij zijn 40-jarig onderwijsjubileum wilde Alfons Govers (66) er nog niet aan denken, maar nu wordt het toch realiteit. Per 1 november gaat hij met pensioen bij ‘zijn schooltje’ De Horizon in Rilland. Voor een onvergetelijk afscheid is het op vrijdag 22 oktober, de dag voor de herfstvakantie, feest op school. Alle kinderen en leerkrachten studeren een circusshow in voor meester Alfons. Hij weet nu al dat hij zal genieten. “Na 42 jaar ben ik dompteur af”, lacht hij.

Om het jaar is er een Grote Avond bij De Horizon. Die staat nu in het teken van Govers’ pensioen. De onderwijzer, adjunct-directeur, computermeester en klusjesman wilde bewust niet aan het einde van een schooljaar stoppen, maar per 1 november. “Ik heb dit schooljaar geen klas meer en zo kan ik alles goed overdragen.” Na 42 jaar is dat nogal wat. “Fons weet heel veel van de school”, zegt Corina Mackloet, de vijfde directeur die Govers meemaakt. “In elke steen zit een druppeltje van zijn zweet”, vertelt ze over zijn betrokkenheid én twee rechterhanden. Als er een deur geverfd moet worden, doet Govers dat zonder dat iemand het hem hoeft te vragen. Voor zijn 40-jarig jubileum schonk hij de school twee zelf in elkaar gezette bankjes en de vrolijke vlieger op de buitenmuur heeft hij ook vernieuwd. “Ik denk dat ik voor een klusje nog wel eens op school kom”, glimlacht de Rillander. De Horizon, waar hij zijn hele werkzame leven doorbracht, zit voor altijd in zijn hart. “Het voelt als thuis. Maar het is mooi geweest. Héél mooi. Ik had het niet beter kunnen treffen.” Daarmee doelt hij onder meer op de sfeer en saamhorigheid in de oorspronkelijk rooms-katholieke, nu interconfessionele school. De medewerkers zijn betrokken en ouders staan klaar om te helpen. “Het voelt als één familie. Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor de school.” En de betrokkenheid van het meedenkende schoolbestuur heeft hij ook altijd bijzonder gevonden.

Geschiedenisleraar

Al jong zag Govers zich later voor de klas staan. “Ik was leergierig en dan wil je kennis ook graag op anderen overbrengen, denk ik. Later vond ik mijn geschiedenisleraar geweldig. Hij vertelde verhalen zonder een boek nodig te hebben. Dat heeft me geïnspireerd.” Als leraar moet je oog hebben voor ieder individu en niet boven de kinderen staan, vindt Govers. Hij is hen dankbaar voor de vele mooie herinneringen. “Ooit hadden we een ouder die piloot was en konden we vliegen tijdens de schoolreis”, noemt hij er een. De deelname van de school aan de televisiequiz ‘Ren je Rot’, van 1973 tot 1983 op televisie, is hij ook niet vergeten. “Natuurlijk wonnen we”, lacht hij. “Je moest na iedere vraag naar het vak van het juiste antwoord rennen en iedereen ging gewoon achter Betsie Verberk aan, want zij wist alles.”

Voor zijn baan op de school die het Rillandse klooster in 1914 oprichtte, verhuisde de Brabander met echtgenote Marie-José van Putte naar Rilland. Een paar jaar later kreeg hij zijn kinderen Michiel en Carolien - nu dertigers - in de klas. Govers ziet zich na zijn pensioen niet teruggaan naar Noord-Brabant. “We wonen fijn in Rilland. Ik ben een Zeeuwse Brabander geworden.” Als pensionado gaat hij vrijwilligerswerk doen, fietsen en klussen en misschien wel een cursus volgen. “Verder laat ik het lekker open.”

Bij de circusshow op 22 oktober om 13.30 uur zijn ouders welkom en kunnen ook oud-leerlingen van meester Alfons hem uitzwaaien.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief