Een eerdere editie van de Franse Slagmars.
Een eerdere editie van de Franse Slagmars. Foto: Coby Weijers

Uitgestelde Franse Slagmars vindt zaterdag plaats

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Twee opeenvolgende jaren kon de Franse Slagmars in mei door corona niet doorgaan. In plaats van het vizier alleen te richten op mei 2022, ging de organisatie voor een najaarseditie van de wandeltocht, met verschillende routes in en om Kapelle. Die vindt zaterdag plaats.

“Ter nagedachtenis aan de Franse militairen die hier in 1940 heldhaftig weerstand boden tegen het oprukkende Duitse leger, vinden we het belangrijk om de traditie van de Franse Slagmars in ere te houden”, vertelt Piet Stroo van de organisatie van het wandelevenement. “We besloten dat, als we een gaatje op de wandelkalender konden vinden, we de mars nog dit jaar zouden houden. En dat gaatje was er op zaterdag 23 oktober.”

Wandelaars kunnen kiezen uit afwisselende routes van vijf, tien, twintig en 31 kilometer. De start en finish zijn bij museum Memorial 40-45 Kapelle aan de Goessestraatweg. In mei heeft de Franse Slagmars, als onderdeel van de herdenkingsweek Toujours Kapelle, ook een afstand van veertig kilometer, maar die is er zaterdag niet, omdat de dagen in oktober korter zijn. In Kapelle en omgeving zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog veel Franse militairen om het leven gekomen. Een deel van de slachtoffers ligt begraven op het Frans militaire ereveld in Kapelle. Daar voeren ook alle wandelroutes langs. De wandelaars lopen onder meer door het dorpshart van Kapelle, de boomgaard en langs oorlogsmonumenten, zoals in de kerktuin van de Hervormde kerk in Kapelle. Er zijn vier gelijksoortige oorlogsmonumenten, in iedere Kapelse kern één. Bij deze najaarseditie staat de Franse Slagmars ook in het teken van de herdenking van de bevrijding van Kapelle op 28 oktober. 

Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.franseslagkapelle.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief