Afbeelding
Foto: Shutterstock

Provincie stopt 1,6 miljoen in duurzame woningbouw

Door: Britta Janssen Algemeen

De provincie Zeeland maakt 1,6 miljoen euro vrij om duurzame woningbouw te stimuleren.

De provincie helpt gemeenten hun woningbouwplannen te versnellen, investeert een miljoen euro om leegstaande panden geschikt te maken voor bewoning en ze draagt opnieuw bij aan de scholing van medewerkers in de bouw- en installatietechniek op het gebied van energietransitie.

Dinsdag besloten Gedeputeerde Staten (GS) over drie regelingen die duurzame woningbouw bevorderen en versnellen. Gedeputeerde Dick van der Velde: ‘Er moeten niet alleen meer woningen komen, maar vooral ook woningen waaraan behoefte is. Daarbij kijken we uitdrukkelijk ook naar mogelijkheden om bestaande panden te verbeteren. En met de huidige gasrekeningen wordt inzetten op energiebesparing alleen nog maar noodzakelijker. Het is goed dat we op al die fronten nu extra kunnen inzetten.’

De eerste regeling bevordert woningbouwplannen. ‘Het tekort aan ambtelijke capaciteit of specifieke expertise bij gemeenten kan een knelpunt vormen bij het versnellen van woningbouwprojecten.’ GS hebben daarom een subsidieregeling vanuit het Rijk opengesteld voor gemeenten om tijdelijke capaciteit of specifieke expertise hiervoor in te huren. Er is 374.588 euro beschikbaar en gemeenten kunnen subsidie aanvragen tot 1 september 2022.

Eén van de onderdelen van het Investeringsprogramma Zeeland in Stroomversnelling is de aanpak van leegstand in beeldbepalende panden en verbetering van woon- en leefkwaliteit in wijken en kernen. GS hebben 1.000.000 euro beschikbaar gesteld voor de regeling ‘Hergebruik Leegstaande Panden’, waardoor 6 leegstaande kantoor- en winkelpanden bewoond kunnen worden. Hiermee worden 68 woningen gerealiseerd, aldus de provincie. 

‘De energietransitie binnen de gebouwde omgeving komt langzaam op gang en kan alleen slagen als iedereen meedoet. Eén van de onderdelen hiervan is het verduurzamen van particuliere woningvoorraad. Vaak verloopt het eerst klantcontact via de onderhoudsmonteur of bouw- en installatiebedrijven. Hebben zij voldoende kennis en informatie om goed te kunnen adviseren over verduurzaming?’ Bouwend Zeeland ontvangt een rijkssubsidie van 234.500 euro voor een trainingsprogramma. ‘Onderdeel van dit project is het opleiden van en vergroten van de kennis bij 200 tot 500 medewerkers van Zeeuwse bouw en installatiebedrijven van nieuwe technieken die bij het verduurzamen van woningen kunnen worden ingezet. Ook niet-leden van Bouwend Zeeland kunnen deelnemen aan de training.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief