Addie Sandee tussen haar schilderwerken.
Addie Sandee tussen haar schilderwerken.

Nieuwe expo Addie Sandee: ‘Ik wil mensen nieuwsgierig maken’

Door: Jessica Rovers Algemeen

KAPELLE/GOES – In Kunstuitleen de Bevelanden is van 8 november tot 18 december werk te zien van de in Kapelle geboren Addie Sandee. Na 32 jaar in Brussel gewoond te hebben, woont zij nu weer in Zeeland, dicht bij een van haar inspiratiebronnen; de zee.

De expositie bestaat uit twintig schilderijen en vier fotocollages die hiervan de basis vormen. Sandees kunstwerken zijn merendeels abstract, expressionistisch, gelaagd en erg kleurrijk.

Vervelen

Naast kunstenaar is de geboren Kapelse sinds een jaar bestuurslid van de Kunstuitleen. “Ik vind het leuk om bezig te zijn met kunst en kunstenaars zijn vaak hele leuke mensen. Bovendien is het voor mij een manier om met mensen in contact te komen. Ik vind het heel belangrijk dat er in Zeeland een podium is voor kunstenaars en dat er een plek is waar mensen toegang kunnen krijgen tot kunst zonder dat ze een dikke portemonnee hoeven te hebben. Voor mij gaat kunst nooit vervelen, want hoe meer je weet van kunst, hoe meer je ziet.”

Spontaniteit

Gelaagdheid is ook een belangrijk element in de kunst die Sandee maakt. “Niets is wat het lijkt te zijn. Ik stimuleer graag de nieuwsgierigheid en fantasie van andere mensen, zonder dat ik hen iets opleg. Je moet de tijd nemen om te kijken en te onderzoeken wat de werkelijkheid is en dan ontdek je steeds meer. Ik doe dit door abstract te schilderen met verschillende gelaagdheden, vooral met kleur. Ik heb altijd een fascinatie voor kleur gehad. Ik onderzoek graag hoe kleuren op elkaar reageren en ik vind de relatie hiertussen heel boeiend. Ik richt mij meer op het proces dan op de boodschap die ik met mijn kunst wil overbrengen. Eigenlijk is die er niet. Ik werk vooral vanuit spontaniteit en weet van te voren nooit welke kant ik op ga met een kunstwerk. Het komt voor dat ik halverwege het doek draai bijvoorbeeld.”

Boos

Sandee haalt veel plezier uit het maken van haar kunstwerken en zij neemt vaak het Zeeuwse landschap en de zee als uitgangspunt. “Voor mij zijn de sfeer, transparantie en ruimte inspirerend. Ik vind dat een schilderij nooit moet proberen een foto te zijn, want daar heb je fotografie voor. Schilderkunst moet een stap verder gaan. Voor mij is het een expressiemiddel voor wat ik voel en ervaar. Als ik naar kunst kijk word ik het meest aangetrokken tot werken die abstract expressionistisch zijn. Een schilderij van een schaaltje citroenen doet mij niks. Ik wil gegrepen worden, ontroerd, blij of boos gemaakt worden als ik naar kunst kijk.”

Opening
De officiële opening van de expositie vindt zaterdag plaats om 15.00 uur in Kunstuitleen de Bevelanden aan de Westwal in Goes. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via
kunstuitleendebevelanden@kpnmail.nl.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief